Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

FUTURE AND EMERGING TECHNOLOGIES

O tematiki delovnega programa:

Poseben cilj programa je spodbujanje radikalnih novih tehnologij z raziskovanjem novih zamisli z visokim tveganjem, ki temeljijo na znanstveni podlagi. Prihodnje in nastajajoče tehnologije spodbujajo raziskave, ki presegajo znane, uveljavljene in splošno znane prakse ter novo in prodorno razmišljanje, da bi odprle možnosti za zmogljive nove tehnologije, ki se lahko razvijejo v vodilne tehnološke in intelektualne paradigme za naslednja desetletja.

Program bo realiziran preko treh vrste dejavnosti :

  • FET Open:posamezni raziskovalni projekti, spodbujanje novih zamisli. Ta steber podpira velik nabor visoko tvegane vizionarske znanosti in tehnoloških sodelovanj v raziskovalnih projektih s pristopom od spodaj navzgor. Predstavljal bo 40% celotnega proračuna za FET v programu Obzorje 2020. V zvezi z naravo ali namenom tehnologij, ki so predvidene, je v celoti neobvezujoč in pokriva vsa tehnološka področja. Cilj je pritegniti nove, potencialne akterje na področju raziskav in inovacij, kot so mladi raziskovalci in visokotehnološka mala in srednja podjetja.
  • FET Proactive:raziskovalne skupine, spodbujanje novih tem in skupnosti. Ta steber redno odpira pozive za številne visoko tvegane in potencialno visoke inovativne teme. Predstavlja korak stran od sodelovanja med majhnim številom raziskovalcev in korak k grozdu projektov, od katerih vsak obravnava vidike raziskovalne teme in si izmenjuje rezultate.
  • FET Flagships:skupne raziskave. Ta steber se dotika velikih interdisciplinarnih znanstvenih in tehnoloških izzivov. Vključuje raziskovalne pobude, ki so znanstveno naravnane, obsežne, multidisciplinarne in stremijo k skupnemu vizionarskemu cilju. Vse to zahteva sodelovanje in partnerstvo med številnimi disciplinami, skupnostmi in programi.

 

Delovni program za obodje 2018-2020:

Future and emerging Technologies (pdf)

 

 

Pomembne tematske spletne povezave:

 

Nacionalna kontaktna oseba:

Andrej Ograjenšek

tel.: 01 478 46 34

andrej.ograjensek(a)gov.si