Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

EUROPEAN RESEARCH INFRASTRUCTURES

O tematiki delovnega programa:

Raziskovalna infrastruktura so zmogljivosti, sredstva in storitve, ki jih raziskovalne skupnosti uporabljajo za izvajanje vrhunskih raziskav in pospeševanje inovacij na svojih področjih. Raziskovalne infrastrukture imajo vse večjo vlogo pri napredku znanja in tehnologij. Delovni program Evropske raziskovalne infrastrukture, vključno z e-infrastrukturo, vsebuje v okviru Obzorja 2020 naslednja področja:

  • Razvoj novih raziskovalnih infrastruktur: Cilj je podpreti izgradnjo, dolgoročno stabilnost in učinkovito delovanje raziskovalnih infrastruktur, identificiranih s strani Evropskega strateškega foruma za raziskovalne infrastrukture (ESFRI) kot tudi drugih vrhunskih raziskovalnih infrastruktur, ki bodo Evropi pomagale odgovoriti na velike izzive v znanosti, industriji in družbi.
  • Povezovanje raziskovalnih infrastruktur:  Na področju povezovanja evropskih raziskovalnih infrastruktur se želi omogočiti dostop do  ključnih nacionalnih in regionalnih raziskovalnih infrastruktur vsem evropskim raziskovalcem,  tako raziskovalcem iz univerzitetnega okolja kot raziskovalcem iz gospodarstva, ter s tem zagotoviti optimalno uporabo in skupni razvoj raziskovalnih infrastruktur.
  • E-infrastrukture: Aktivnosti na področju e-infrastrukture bodo usmerjene v upravljanje z obsežnimi podatkovnimi zbirkami, e-infrastrukturi za odprti dostop, evropski infrastrukturi visoko zmogljivih računalnikov (HPC), centrom odličnosti za računalniške aplikacije, mreži centrom z visoko zmogljivimi računalniki (HPC) za mala in srednje velika podjetja, raziskovalni mreži GEANT in e-infrastrukturam za virtualna raziskovalna okolja.
  • Podpora inovacijam, človeškim virom in mednarodnemu sodelovanju: Aktivnosti bodo usmerjene na spodbujanje inovacijskega potenciala in razvoju človeških virov raziskovalnih infrastruktur, predvsem na področjih, kjer se zahtevajo nova znanja. V okviru tega področja je velik poudarek tudi na mednarodnemu sodelovanju raziskovalnih infrastruktur.

 

Delovni program 2018-2020:

European research infrastructures (including e-Infrastructures) (pdf)

 

 

 

Pomembne tematske spletne povezave:

ESFRI

CERIC

 

Nacionalna kontaktna oseba:

Peter Sterle

peter.sterle(at)gov.si

01 478 46 40