Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

ŠVICA V CELOTI VKLJUČENA V OBZORJE 2020

Kot rezultat glasovanja ljudske iniciative Stop množičnemu priseljevanju v februarju 2014, Švica takrat ni ratificirala širitve prostega pretoka oseb znotraj Unije in posledično ni mogla postati pridružena država  v Obzorju 2020, kot je bilo načrtovano.

 

 

Septembra 2014 je bil sklenjen sporazum o delnem sodelovanju Švice v Obzorju (kot pridružena članica v 1. stebru in s statusom tretje države v 2. in 3. stebru).

 

 

Poleti 2016 je švicarski parlament pooblastil zvezni svet za ratifikacijo protokola pod pogojem, da se pobuda za množično priseljevanje izvaja v skladu z načeli prostega pretoka oseb. Dne 16. decembra 2016 je bilo v švicarski parlament končno glasovanje o izvajanju o pobudi za množično priseljevanje. Na podlagi tega je zvezni svet štel pogoj za izpolnjen, in je še isti dan ratificiral t.i. Hrvaški protokol.

 


Pridružena država:


Po tem dolgem obdobju statusa tretje države za 2. in 3. steber Obzorja 2020 ter negotovosti glede stanja od leta 2017 dalje, je tako dokončno, da ima Švica od 1. januarja 2017 status pridružene države v Obzorju 2020, kot je že bilo v času 7. okvirnega programa.

 

 

Švicarske organizacije imajo tako enake pravice in dolžnosti kot organizacije, ki so polnopravne članice in se nahajajo v državah članicah EU. Za Švico je status zanimiv še posebej zato, ker ji zagotavlja upravičenost do nepovratnih sredstev ERC in ukrepov Marie Skłodowska Curie ter instrumenta MSP.

 

 

 

 

 

 

Vir slike: http://swisspointgroup.ro/en/