Skoči na vsebino

ŽIVLJENJEPIS MINISTRICE

Dr. Maja Makovec Brenčič je bila do nastopa funkcije ministrice za izobraževanje, znanost in šport redna profesorica na področju mednarodnega poslovanja in prorektorica Univerze v Ljubljani za področje prenosa znanja. Na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani je bila zaposlena od leta 1993. Pred tem je bila krajši čas zaposlena v Industriji usnja Vrhnika (1993).


Njena bibliografija obsega preko 400 znanstvenih in strokovnih objav. Znanstveno- raziskovalno se je osredotočala predvsem na internacionalizacijo podjetij, trženje na podlagi odnosov, mednarodno trženje in povezanost trženja, prodaje in človeških virov. V juniju 2013 je bila imenovana tudi za predsednico EMAC /European Marketing Academy/, največje evropske akademske organizacije na področju trženja, v letu 2011 je predsedovala kongresu EMAC. V obdobju 2008-2014 je bila predsednica Društva za Marketing Slovenije.


Svoja znanja na različne načine prenaša v slovenska mednarodno delujoča podjetja (projekti in primeri, mentorstva, strokovne komisije). Bila je vključena tudi v Center odličnosti COBIK.


Ima številne izkušnje na področju razvoja in zagotavljanja kakovosti v visokem šolstvu, internacionalizacije, povezovanja izobraževanja z gospodarstvom in s širšim družbenim okoljem:

 

  • 2009-2013 je kot prodekanja za razvoj na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani  skrbela za razvoj strategije, mednarodnega umeščanja in kakovosti (akreditacij);
  • 2010-2013 je bila predsednica Sveta NAKVIS (Nacionalna agencija za kakovost v visokem šolstvu);
  • 2013 do nastopa funkcije ministrice maja 2015, je na Univerzi v Ljubljani kot prorektorica razvijala področje prenosa znanja in internacionalizacije.


V več kot dvajsetletnem delovanju na področju izobraževanja je bila članica ali podpredsednica komisij za kakovost (EF, UL), predstojnica Pedagoškega centra EF, članica Senata EF, soustanoviteljica Študentske poslovne konference (povezovanje študijskih in raziskovalnih dosežkov študentov s potrebami podjetij in institucij), članica programskih odborov strokovnih in znanstvenih konferenc idr..


Na področju športa je delovala kot podpredsednica Marketinško poslovnega sveta Olimpijskega komiteja Slovenije ter predsedovala nagradi Sporto.