Skoči na vsebino

NOVICA

5. 6. 2017

Ministrica dr. Maja Makovec Brenčič v Izrael in Palestino

Na povabilo izraelskega Ministrstva za znanost in tehnologijo se bo ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Maja Makovec Brenčič z delegacijo slovenskih raziskovalcev v ponedeljek, 5. junija, v Tel Avivu udeležila 2. slovensko - izraelskega dneva znanosti. Gre za srečanje med slovenskimi in izraelskimi raziskovalci s področij, ki so bila identificirana kot prioritetna za oživitev znanstvenega sodelovanja. K sodelovanju je Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport povabilo predstavnike slovenskih raziskovalnih organizacij in slovenskih javnih univerz. Na povabilo se je odzvalo šest ustanov in sicer: Kemijski inštitut, Geološki zavod Slovenije, ZRC SAZU, Univerza v Ljubljani, Univerza v Mariboru ter na posebno prošnjo izraelske strani tudi direktor Centra odličnosti vesolje.


V torek, 6. junija, bo v Tel Avivu 4. zasedanje slovensko - izraelskega skupnega odbora za znanstveno in tehnološko sodelovanje, ki se ga bodo udeležili člani slovensko-izraelskega skupnega odbora. Ministrica dr. Maja Makovec Brenčič in izraelski minister za znanost in  tehnologijo Ofir Akunis bosta po zaključku zasedanja podpisala delovni program za znanstveno in tehnološko sodelovanje med ministrstvoma. Ta določa pravila za izvajanje skupnih raziskovalnih projektov in drugih oblik sodelovanja na znanstvenem področju. Delovni program bo osnova za objavo skupnega javnega razpisa in nadaljevanje sodelovanja na področju znanosti.

V sredo, 7, junija, bo ministrica obiskala še Urad Republike Slovenije v Palestini s sedežem v Ramali, se srečala z ministrom za izobraževanje in visoko šolstvo v Palestini dr.Sabrijem Saidamom, z namestnikom direktorja UNRWA za Zahodni breg, obiskala bo Univerzo Birzeit, kjer se bo srečala z rektorjem, ter z namestnikom vodje enote za izobraževanje UNESCO.