Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Poročilo Varuha športnikovih pravic

 

 

V sredo, 12. junija 2019, pripravljamo novinarsko konferenco, na kateri bo Varuh športnikovih pravic Rožle Prezelj predstavil prvo letno poročilo.


Novinarska konferenca bo ob 12. uri v tiskovnem središču Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (Masarykova 16, Ljubljana), na njej pa bo sodeloval tudi minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Pikalo.

 

Vlada Republike Slovenije je marca 2018 imenovala 1. varuha športnikovih pravic – Rožleta Prezlja. Z delom je začel aprila 2018, njegov mandat traja 5 let, svoje delo pa opravlja nepoklicno.

 

Šport lahko z napačnimi pristopi pripelje do nehumanega dela s športniki, kot so na primer nastopi kljub poškodbam, pretreniranost, neprimerne metode treninga pri mladih tekmovalcih, siljenje ali napeljevanje na nepošteno športno udejstvovanje, telesno nasilje nad športniki pri treningu ali tekmovanju, poniževanja ali žalitve, spolno izkoriščanje ipd. Vsak športnik in strokovni delavec v športu je upravičen do uživanja vseh pravic in svoboščin, ki jih opredeljujejo Splošna konvencija o človekovih pravicah, Konvencija o otrokovih pravicah in tudi Zakon o športu.


Naloga varuh športnikovih pravic je, da skrbi za pravice športnikov in strokovnih delavcev v športu, obravnava pritožbe, pripombe, predloge in pobude deležnikov v športu, objavlja primere dobrih in slabih praks v športu na spletni strani varuha športnikovih pravic in o tem obvešča javnost. Varuh lahko kadar koli na deležnike v športu naslovi predloge, mnenja, kritike ali priporočila, ki so jih ti dolžni obravnavati in nanje odgovoriti. Deležniki v športu morajo varuhu omogočiti dostop do vseh podatkov, ki so potrebni za njegovo delo v zvezi z zadevo, ki jo obravnava.

 

Kakšne primere je obravnaval varuh in kakšne so bile njegove ugotovitve, predstavimo v sredo.