Skoči na vsebino

NOVICA

Minister dr. Pikalo na zasedanju ministrov OECD: »Digitalni prehod državam ponuja priložnost za rast.«

V Parizu se je 22. maja pričelo dvodnevno zasedanje ministrov Sveta Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD). Slovensko delegacijo vodi podpredsednik Vlade RS in minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Pikalo, v njej pa so še ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti mag. Ksenija Klampfer, minister za javno upravo Rudi Medved in minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. Namen obiska je seznaniti se z osrednjimi poudarki dela OECD, z načrtovanjem nadaljnjega dela ter predstavitev slovenskih stališč in izhodišč v ključnih razpravah, ki potekajo v organizaciji.

 

Zasedanje v Parizu je z nagovorom odprl predsednik slovaške vlade Peter Pellegrini. Generalni sekretar OECD José Ángel Gurría pa je nato udeležencem predstavil strateške usmeritve za delo OECD. Ministrska konferenca v Parizu je potrdila priporočila za umetno inteligenco. Na tem področju Slovenija z OECD aktivno sodeluje. Prispevek Slovenije je bil doslej posebej močan pri obeh ključnih pobudah OECD na področju umetne inteligence: tako pri oblikovanju priporočil Sveta OECD za politike s področja umetne inteligence (AI), kot tudi pri vzpostavljanju Opazovalnice AI politik.

 

Razprava o izkoriščanju potenciala digitalne preobrazbe ter o vlogi vlad in mednarodnega sodelovanja pri tem se je nato odvijala v treh ločenih razpravah na katerih so udeleženci osvetlili vidik konkurenčnosti, vidik digitalne varnosti, zasebnosti, zaupanja in zaščite potrošnikov ter vidik upravljanja s podatki. Z digitalno preobrazbo povezana tema pa je tudi opolnomočenje različnih družbenih akterjev v digitalni dobi, ki je bila tema plenarnega zasedanja, kjer je udeležence nagovoril minister dr. Jernej Pikalo, na katerem so razpravljali o vlogi zaposlovanja, veščin in izobraževanja.

Minister dr. Pikalo je poudaril, da digitalni prehod državam ponuja priložnosti za rast , hkrati pa opozoril, da lahko povzroči tudi večje razlike in delitve med ljudmi in regijami. Zato je pozdravil srečanje kot je to v Parizu, saj je pomembno razpravljati o digitalnem prehodu predvsem v luči izzivov, ki jih ta prinaša. Digitalni prehod lahko koristi gospodarstvu in družbi nasploh. Ministri pa bodo preučili, kakšna je lahko pri tem podpora OECD, je dejal minister dr. Pikalo.

 

Ob robu ministrskega zasedanja se je minister dr. Jernej Pikalo sestal z vodjo Centra spretnosti pri OECD Montserrat Gomendio. Zahvalil se ji je za odlično sodelovanje, ki že vrsto let poteka s Slovenijo. Čestital ji je za posodobljeno Strategijo OECD za znanja in spretnosti, ki krepi vseživljenjski pristop ter združuje prej ločeni komponenti aktiviranja in uporabe znanj ter spretnosti, dodaja pa ji še tretjo, to je učinkovito upravljanje, kar je tudi glavni izziv za Slovenijo. V pogovoru se je minister zahvalil za zaupanje, izkazano s strani OECD, ki je predlagal, da Slovenija leta 2020 gosti OECD Vrh o spretnostih. Minister dr. Pikalo je napovedal, da bo končno odločitev o tem v kratkem predlagal v potrditev Vladi RS.

 

Ministrsko zasedanje Sveta OECD se bo nadaljevalo in zaključilo jutri, v četrtek, 23. maja.