Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Minister dr. Jernej Pikalo v Pekingu na mednarodni konferenci o umetni inteligenci v izobraževanju

Minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Pikalo je od 16. do 18. maja na delovnem obisku v kitajski prestolnici Peking. Na povabilo UNESCO in kitajskega ministra za izobraževanje Chen Baoshenga se udeležuje mednarodne konference o umetni inteligenci v izobraževanju.


Gre za eno izmed treh pomembnih regionalnih konferenc na to temo, na katero so povabljeni visoki politični predstavniki z vsega sveta. Minister dr. Pikalo je udeležence konference uvodoma nagovoril z izhodišči za razpravo. Predstavil je ključne izzive na področju vpeljave orodij umetne inteligence v procese izobraževanja. Prav tako je predstavil aktivnosti in dosežke Slovenije na področju razvoja analitičnih orodij umetne inteligence za podporo odločevalcem in prosto dostopnih virov v izobraževanju. Kot je znano, je Slovenija leta 2017 gostila 2. svetovni kongres o prosto dostopnih izobraževalnih virih, na katerem je bil sprejet akcijski načrt, ki predvideva nadaljnji razvoj na tem področju. Akcijski načrt služi tudi kot podlaga v procesu sprejemanja UNESCO priporočila o odprtih virih v izobraževanju, v katerem ima Slovenija vodilno mednarodno vlogo.


Aktivna udeležba ministra dr. Pikala na konferenci v Pekingu je izjemnega pomena predvsem v luči pobude MIZŠ za ustanovitev Mednarodnega raziskovalnega centra o umetni inteligenci pod okriljem UNESCO.


Dr. Pikalo je poudaril, da lahko umetna inteligenca, kot ena najbolj strateških tehnologij 21. stoletja, omogoči nove načine poučevanja in učenja ter spodbudi s pomočjo privlačnih in inovativnih orodij ljudi k vključevanju v procese vseživljenjskega učenja. Da pa bi umetno inteligenco pričeli vključevati v izobraževalni sistem, je pomembno sodelovanje držav po vsem svetu, saj skoraj nikjer orodij umetne inteligence še ne vključujejo v sistem izobraževanja. Tudi učitelji v tej smeri še niso ustrezno izobraženi.


Slovenija se ponaša z dejstvom, je v Pekingu dejal minister dr. Pikalo, da raziskave na področju umetne inteligence v Sloveniji potekajo že od leta 1972. Več kot 300 slovenskih raziskovalcev se ukvarja s tem področjem raziskav. To Slovenijo uvršča med vodilne države v svetu na tem področju. Slovenske raziskovalne organizacije in vse štiri univerze so povezane z glavnimi raziskovalnimi centri s področja umetne inteligence in aktivno sodelujejo z njimi.

 

Minister dr. Pikalo je predstavil namen Mednarodnega raziskovalnega centra o umetni inteligenci, ki naj bi nastal pod okriljem UNESCO s sedežem v Sloveniji. V okviru centra bomo vzpostavili odprto in vključujočo mrežo mednarodnih raziskovalnih centrov, ki se ukvarjajo z umetno inteligenco, ter povezali strokovnjake s tega področja. »Prepričani smo namreč, da je potrebno zagotoviti odprto, pregledno in vključujoče okolje za razvoj umetne inteligence,« je dejal minister. Center bo pomagal pri razvijanju in širjenju zmogljivosti na različne načine, vključno z ustanavljanjem pomožnih raziskovalnih centrov po svetu, z oblikovanjem programov usposabljanja in globalne ozaveščenosti ter z oblikovanjem omrežja za izmenjavo raziskav in znanja.