Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Minister dr. Jernej Pikalo v Pekingu na mednarodni konferenci o umetni inteligenci v izobraževanju

Minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Pikalo bo od 16. do 18. maja na delovnem obisku v kitajski prestolnici Peking. Na povabilo namestnice generalne direktorice UNESCO za področje izobraževanja Stefanije Giannini in kitajskega ministra za izobraževanje Chen Baoshenga se bo udeležil mednarodne konference o umetni inteligenci v izobraževanju.


Gre za eno izmed treh pomembnih regionalnih konferenc na to temo, na katero so povabljeni visoki politični predstavniki z vsega sveta. Minister dr. Pikalo bo na konferenci nastopil kot govorec v eni izmed glavnih točk programa, na okrogli mizi ministrov, in predstavil stališče in dejavnosti Slovenije pri razvoju in podpori digitalnih veščin, ki so potrebne za delovanje v digitalnem okolju. Prav tako bo predstavil aktivnosti in dosežke Slovenije na področju digitalne preobrazbe in odprtih virov v izobraževanju. Kot je znano, je Slovenija leta 2017 gostila 2. svetovni kongres o prosto dostopnih izobraževalnih virih, na katerem je bil sprejet Ljubljanski akcijski načrt, ki predvideva nadaljnji razvoj na tem področju. Akcijski načrt služi tudi kot podlaga v procesu sprejemanja UNESCO priporočila o odprtih virih v izobraževanju, v katerem ima Slovenija vodilno mednarodno vlogo. Aktivna udeležba ministra dr. Pikala na konferenci v Pekingu je izjemnega pomena predvsem v luči pobude MIZŠ za ustanovitev Mednarodnega raziskovalnega centra o umetni inteligenci pod okriljem UNESCO.


Minister dr. Pikalo bo v Pekingu opravil tudi več bilateralnih pogovorov. Tako se bo srečal s kitajskim ministrom za izobraževanje Chen Baoshengom, z egiptovskim ministrom za visoko šolstvo in znanost Khaledom Atef Abdel-Ghaffarjem ter z administratorjem kitajske Generalne administracije za šport Gou Zhongwenom. Obiskal bo tudi kitajsko Ministrstvo za znanost in tehnologijo, kjer se bo srečal z  ministrom Wang Zhigangom, s katerim bosta v petek, 17. maja, podpisala Memorandum o soglasju med Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport Republike Slovenije in Ministrstvom za znanost in tehnologijo Ljudske republike Kitajske o skupnem financiranju raziskovalnih in razvojnih projektov.