Skoči na vsebino

NOVICA

Minister dr. Jernej Pikalo v Pekingu na mednarodni konferenci o umetni inteligenci v izobraževanju

Minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Pikalo bo od 16. do 18. maja na delovnem obisku v kitajski prestolnici Peking. Na povabilo namestnice generalne direktorice UNESCO za področje izobraževanja Stefanije Giannini in kitajskega ministra za izobraževanje Chen Baoshenga se bo udeležil mednarodne konference o umetni inteligenci v izobraževanju.


Gre za eno izmed treh pomembnih regionalnih konferenc na to temo, na katero so povabljeni visoki politični predstavniki z vsega sveta. Minister dr. Pikalo bo na konferenci nastopil kot govorec v eni izmed glavnih točk programa, na okrogli mizi ministrov, in predstavil stališče in dejavnosti Slovenije pri razvoju in podpori digitalnih veščin, ki so potrebne za delovanje v digitalnem okolju. Prav tako bo predstavil aktivnosti in dosežke Slovenije na področju digitalne preobrazbe in odprtih virov v izobraževanju. Kot je znano, je Slovenija leta 2017 gostila 2. svetovni kongres o prosto dostopnih izobraževalnih virih, na katerem je bil sprejet Ljubljanski akcijski načrt, ki predvideva nadaljnji razvoj na tem področju. Akcijski načrt služi tudi kot podlaga v procesu sprejemanja UNESCO priporočila o odprtih virih v izobraževanju, v katerem ima Slovenija vodilno mednarodno vlogo. Aktivna udeležba ministra dr. Pikala na konferenci v Pekingu je izjemnega pomena predvsem v luči pobude MIZŠ za ustanovitev Mednarodnega raziskovalnega centra o umetni inteligenci pod okriljem UNESCO.


Minister dr. Pikalo bo v Pekingu opravil tudi več bilateralnih pogovorov. Tako se bo srečal s kitajskim ministrom za izobraževanje Chen Baoshengom, z egiptovskim ministrom za visoko šolstvo in znanost Khaledom Atef Abdel-Ghaffarjem ter z administratorjem kitajske Generalne administracije za šport Gou Zhongwenom. Obiskal bo tudi kitajsko Ministrstvo za znanost in tehnologijo, kjer se bo srečal z  ministrom Wang Zhigangom, s katerim bosta v petek, 17. maja, podpisala Memorandum o soglasju med Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport Republike Slovenije in Ministrstvom za znanost in tehnologijo Ljudske republike Kitajske o skupnem financiranju raziskovalnih in razvojnih projektov.