Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Predlog sprememb Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja do 10. maja na eDemokraciji


Predlog sprememb Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ki sledi ustavni odločbi o financiranju zasebnih osnovnih šol, je z današnjim dnem objavljen na spletnem portalu eDemokracija. Do 10. maja bomo zbirali pripombe javnosti k predlaganemu besedilu.


Predlog novele zakona ureja financiranje obveznega dela programa v zasebnih šolah v skladu z odločbo ustavnega sodišča, obenem pa tudi jasno določa pogoje za to financiranje. Zasebnim šolam, ki bodo izpolnjevale vse z zakonom določene pogoje, bo država za izvedbo programa zagotavljala 100 odstotkov sredstev, ki jih država oziroma lokalna skupnost zagotavlja za izvajanje obveznega programa javne šole.


S predlaganimi spremembami zaostrujemo pogoje za pridobitev javne veljavnosti in za spremljanje novih programov. Tako se mora program zasebne šole, če želi pridobiti javno veljavnost, programsko razlikovati od programa javne šole, poleg tega pa mora tudi bogatiti šolski prostor. Uvedbo programa zasebne šole, ves čas šolanja prve generacije, spremlja pristojni javni zavod.


Zasebne šole morajo za financiranje izpolnjevati več pogojev: vpisane morajo biti v razvid izvajalcev javno veljavnih programov vzgoje in izobraževanja, vpisana morajo imeti najmanj dva oddelka prvega razreda, izvajati morajo vse obvezne predmete, ki so z zakonom določeni za javne osnovne šole itd.


Predlog zakona je dostopen na tej povezavi.