Skoči na vsebino

NOVICA

UNESCO podprl predlog MIZŠ za ustanovitev mednarodnega raziskovalnega centra za umetno inteligenco pod okriljem UNESCO v Ljubljani

Vesela novica prihaja iz Pariza, kjer te dni poteka 206. seja izvršilnega odbora UNESCO. Danes dopoldne je bil soglasno in z veliko podporo potrjen naš predlog, potrjen s strani Vlade Republike Slovenije, da v Sloveniji ustanovimo mednarodni raziskovalni center za umetno inteligenco, ki bi deloval pod okriljem UNESCO v Ljubljani.

 

Pobuda za ustanovitev centra je nastala po izjemnem uspehu 2. svetovnega kongresa o prosto dostopnih izobraževalnih virih, ki ga je Slovenija gostila septembra 2017. Vodstvo UNESCO se je septembra lani pozitivno odzvalo na pobudo MIZŠ in nas pozvalo k pripravi podrobnejšega predloga za ustanovitev centra. Predlog MIZŠ predvideva, da bi center v začetni fazi gostili na Inštitutu Jožef Stefan (IJS) v Ljubljani. Namen Centra bo zagotavljanje odprtega in preglednega okolja, ki bo poleg raziskav, tehnologije in razprav na področju umetne inteligence različnim deležnikom po vsem svetu zagotavljajo tudi javno-politično  podporo pri pripravi usmeritev in akcijskih načrtov na področju umetne inteligence.

 

Za pionirja na tem področju pri nas velja Institut Jožef Stefan (IJS), kjer so z raziskovanjem Al začeli že leta 1972, nekaj let pozneje pa so vzpostavili Laboratorij za umetno inteligenco (AIL), ki deluje še danes, in Fakulteta za elektrotehniko, kjer so leta 1981ustanovili prvi laboratorij (LAI). Danes v Sloveniji na tem področju deluje okrog 30 raziskovalnih organizacij. Na IJS je trenutno več kot 950 raziskovalcev, pri čemer bo v okviru projektov, ki jih bo izvajal center IRCAI lahko sodelovalo tudi več kot 180 raziskovalcev z različnih oddelkov na IJS, ki opravljajo raziskave na številnih področjih, povezanih z umetno inteligenco.

 

Center (IRCAI) bo vladam, (mednarodnim) organizacijam, pravnim osebam, drugim ustanovam in širši javnosti zagotavljal ustrezno strokovno podporo pri sistemskih ter strateških rešitvah pri uvajanju umetne inteligence na različnih področjih. Pomagal bo pri razvijanju in širjenju zmogljivosti na različne načine, vključno z ustanavljanjem pomožnih raziskovalnih centrov po svetu, oblikovanjem programov usposabljanja in globalne ozaveščenosti ter oblikovanjem omrežja za izmenjevanje raziskav in znanja.