Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Podpisan sporazum o sodelovanju z Italijo na področju visokozmogljivega računalništva (HPC)


Na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport smo v petek, 22. marca 2019, podpisali sporazum o sodelovanju z Ministrstvom za izobraževanje, visoko šolstvo in raziskave Italijanske republike na področju visokozmogljivega računalništva.

 

Državi nameravata okrepiti in razvijati znanstveno in tehnološko sodelovanje na interesnih področjih, ki zaobjemajo porazdeljeno in hiperskalabilno visoko prepustno računanje, masovne podatke, vmesno programsko opremo za superračunalniško omrežje, odprti dostop do repozitorijev znanstvenih podatkov in pripadajočih omrežij, shranjevanje, upravljanje sistemov, zagotavljanje in spremljanje pripadajočih storitev, raziskav polprevodnikov in razvoj mikroprocesorjev.  


Sodelovanje bo potekalo na državni, dvostranski in evropski ravni v okviru EuroHPC ter povezanih ali podobnih programih financiranja in razvoja, da bi okrepili dvostransko sodelovanje in odličnost na evropski ravni in po svetu.


Dvostransko znanstveno in tehnološko sodelovanje na navedenih področjih je v skupnem interesu obeh držav in usklajeno z znanstvenimi in tehnološkimi prednostnimi nalogami obeh držav, skupnimi področji S3 (industrija, zdravje, prehrana, krožno gospodarstvo, turizem, mobilnost, pametna mesta in pametne skupnosti) in drugimi skupnimi strateškimi področji (varstvo okolja, podnebje, modeliranje materialov, kvantno računalništvo itd.).