Skoči na vsebino

NOVICA

Bilateralna srečanja ministra dr. Pikala ob Mednarodnem vrhu o učiteljskem poklicu

V Helsinkih se 15. marca zaključuje Mednarodni vrh o učiteljskem poklicu ISTP 2019. Slovensko delegacijo vodi minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Pikalo, v njej so tudi Branimir Štrukelj, glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije, Barbara Novinec, ravnateljica Vrtca Galjevica, ter Maja Mihelič Debeljak, direktorica Urada za razvoj in kakovost izobraževanja.

 

Srečanje ministrov in predstavnikov učiteljskih sindikatov  v Helsinkih je deveto te vrste. Leta 2011 je nastalo na pobudo ameriškega zveznega ministrstva za izobraževanje, razvilo pa se je v enega najpomembnejših svetovnih forumov o politikah in praksah v učiteljskem poklicu.

 

Ministri in predstavniki sindikatov so v zaključni razpravi v ospredje postavili ključne izzive na področju učiteljskega poklica. Slovenska predstavnika sta za prihodnost izpostavila pomen stabilnega in zadostnega vlaganja v izobraževanje, zagotavljanje kakovosti in vzpostavitev stimulativnega delovnega okolja ne le za učence, temveč tudi za učitelje.

 

Ob robu dogodka se je minister dr. Pikalo v petek, 15. marca, bilateralno srečal s škotskim ministrom za izobraževanje Johnom Swinneyem. Škotskega ministra so še posebej zanimali ukrepi in aktivnosti Slovenije na področju bralne pismenosti. Ministra sta govorila tudi o sistemu ocenjevanja in vrednotenja dela učiteljev na Škotskem, kjer je le-ta usmerjen v spremljanje dela učitelja v razredu in njegovega strokovnega razvoja.

 

Minister dr. Jernej Pikalo se je o konceptualizaciji, implementaciji in evalvaciji reformnih procesov v izobraževanju in o statusu učiteljskega poklica na Finskem pogovarjal z vodjo koordinacije izobraževalnih reform na Finskem, gospo Sanno Vahtivuori in njenimi sodelavci.