Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Z vesoljskimi raziskavami do hitrejšega tehnološkega in družbenega napredka

Danes, 15. marca 2019, smo na Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport skupaj z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo organizirali srečanje z naslovom »Priložnosti vesoljskih raziskav – ESA in Obzorje 2020«. Z organizacijo dogodka smo predstavili možnosti, ki jih imata dva najpomembnejša evropska igralca na področju vesoljskih raziskav - Evropska vesoljska agencija ESA in EU v okviru programa Obzorje 2020 Vesolje. Slovenija je članica v obeh organizacijah, zato smo želeli z dogodkom dodatno vzpodbuditi slovenske raziskovalce, da se še v večjem obsegu vključujejo v to hitro se rastoče področje.


Državni sekretar na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Štromajer je v uvodnem nagovoru poudaril, da danes raziskovalni problemi vesolja niso nič lažji, kot so bili v preteklosti. »Evropa si želi obvladovati tehnologije za neodvisen dostop v ter držati korak z ostalim svetom. Prav tako pa želi tudi naprej razvijati svoje vesoljske zmogljivosti. S tem bistveno krepi splošno tehnološko razvitost in visoko dodano vrednost delovnih mest. Gre za okrog 230 tisoč delovnih mest in okrog 50 Mrd EUR letnega prometa.«


Na ozemlju Evrope delujeta dva velika sistema, ki s ciljem pospešenega razvoja industrije vlagata v razvoj vesoljskih tehnologij. To je Evropska vesoljska agencija ESA in EU s svojimi vesoljskimi programi Copernicus, Galileo in Obzorje 2020 Vesolje. Kot je poudaril državni sekretar dr. Štromajer, je Slovenija članica obeh sistemov, zato je zelo pomembno, da čim bolje izkoristi svoje zmožnosti in se s tem še hitreje razvija – tako v smislu razvoja novega znanja, kot v tehnološkem smislu. »Vse to ima pomembne multiplikativne učinke – ne samo, ko gre za vesolje, ampak za splošen razvoj znanstvene in tehnološke baze države ter napredek, ki ga s tem omogoča«.


Delovanje Slovenije na področju vesoljskih raziskav in tehnologij sicer že prinaša vidne rezultate. To sta npr. dva mala demonstracijska satelita, Nemo-HD  in Trisat, ki sta bila razvita v tesnem sodelovanju raziskovalne sfere in podjetij in sta v bližnji prihodnosti predvidena za lansiranje. Prav tako se potencialne možnosti kažejo tudi na področju malih lansirnih sistemov.

Slovenija pri prijavah na razpise Obzorje 2020 Vesolje izkazuje dober skupni rezultat, saj smo, če upoštevamo število prebivalcev, primerljivi z državami, kot sta Francija in Nemčija. Na projektih Obzorja 2020 Vesolje trenutno sodeluje 11 organizacij iz Slovenije na skupno 15 projektih. Od tega jih je 6 iz javnega sektorja in 5 podjetij.

 

Predstavitve na srečanju

  • ESA’s European Exploration Envelope (E3P) programme, Dr. med., Dr. rer. nat. Thu Jennifer Ngo-Anh (pdf)
  • Cooperation ESA Slovenia, Tanja Permozer (pdf)
  • Opportunities of Horizon2020- Space, dr. Ivan Skubic (pdf)
  • How and where to conduct research with ESA, Dr. med., Dr. rer. nat. Thu Jennifer Ngo-Anh (pdf)
  • Experience of a research organization, Igor Mekjavic (pdf)
  • Space Research Opportunities - ESA and Horizon 2020, SkyLabs experience, dr. Tomaž Rotovnik (pdf)