Skoči na vsebino

NOVICA

Podeljene letošnje štipendije L'Oréal-UNESCO »Za ženske v znanosti«

 

Danes, na mednarodni dan žensk, je v Atriju ZRC SAZU v Ljubljani potekala slavnostna podelitev štipendij »Za ženske v znanosti« 2019. Štipendije v višini 5.000 EUR od leta 2006 vsako leto podeljujeta Slovenska nacionalna komisija za UNESCO in L´OREAL Slovenija. Letošnje prejemnice štipendij so farmacevtka Janja Mirtič, analizna kemičarka Barbara Petovar in biologinja Katja Uršič.

 

Minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Pikalo je v pozdravnem nagovoru poudaril, da ni prav, da ima nekdo samo zato, ker se  rodi drugega spola, manj možnosti v znanosti ali izobraževanju. Kot je poudaril, je med diplomanti sicer več žensk, a jih nato manj postane rednih profesoric. Manj je tudi voditeljic raziskovalnih skupin in inovatork v primerjavi z moškimi. "Želim si več rednih profesoric, več vodij raziskovalnih skupin in da bi same vodile največje evropske projekte ter bile drugim ženskam raziskovalkam vzornice."


Janja Mirtič se pri svojem raziskovanju ukvarja z razvojem novih in naprednih dostavnih sistemov za zdravilne učinkovine in probiotične bakterije. V okviru svojega doktorskega študija na Fakulteti za farmacijo Univerze v Ljubljani stremi k izdelavi na polielektrolitih osnovanih delcev v nano velikosti. Ti so namenjeni vgradnji zdravilnih učinkovin, kot podpornega ogrodja v regenerativni medicini, kot ogrodja celicam za celično terapijo ali v tkivnem inženirstvu.

 

Barbara Petovar opravlja študijo in razvija nove metode za analizo težkih kovin v sledovih. Zaradi vse bolj razvite industrije, prometa in vse več odpadkov se v okolju kopičijo različne težke kovine. Te se postopoma nalagajo v vseh organizmih, med drugim pa škodijo tudi človeku. Barbara tako v okviru doktorskega študija na Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Mariboru ocenjuje že razvite metode za analizo težkih kovin v sledovih in razvija nove senzorje, pripravljene s kombinacijo bizmuta in antimona. Ti so poceni, enostavni in hitra metoda za analizo. Hkrati pripravlja tudi nov senzor za detekcijo vodikovega peroksida.

 

Katja Uršič preučuje novo obliko kombinirane terapije za zdravljenje malignega melanoma. Gre za razvoj terapije, ki vzpodbudi bolnikov imunski sistem, da se sam uspešno spopade z rakastimi celicami. Končni cilj pa je naučiti imunski sistem uspešno prepoznati in odstraniti tudi metastaze. Mlada raziskovalka na Onkološkem inštitutu Ljubljana tako v okviru doktorskega študija, ki poteka na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljana, raziskuje kombinacije elektrokemoterapije z imunoterapijo v obliki genskega elektroprenosa za spodbujanje imunskega sistema.


Nacionalne štipendije so namenjene raziskovalnim projektom znanstvenic naravoslovnih znanosti, biotehnike in medicine, ki ne vključujejo testiranj na živalih, v okviru znanstvenih in raziskovalnih institucij v Sloveniji. Program v Sloveniji deluje od leta 2006 in je del širšega L’Oréal-UNESCO partnerstva »For Women in Science«, ki že več kot 20 let nagrajuje znanstveno odličnost žensk po celem svetu. Poleg nacionalnih programov v 117 državah vsako leto podelijo tudi 15 mednarodnih štipendij za mlade raziskovalke ter pet mednarodnih nagrad za že uveljavljene znanstvenice z izjemnimi dosežki v znanosti.

 

  • Gradivo z opisi nagrajenk (pdf)