Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Državna sekretarka Martina Vuk s sindikalnimi zaupniki s področja predšolske vzgoje

 

Državna sekretarka Martina Vuk in vodja Sektorja za predšolsko vzgojo Vida Starič Holobar sta bili v ponedeljek, 25. februarja, gostji izobraževalnega seminarja za sindikalne zaupnice in zaupnike s področja predšolske vzgoje, ki ga na vsaki dve leti organizira Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ). Tudi to tokratnem srečanju, enako kot na srečanju zaupnic in zaupnikov s podorčja osnovnega šolstva, je bilo med največkrat zastavljenimi vprašanji vprašanje sprmemb na podorčju vzgoje in izobraževanja, vprašanje nadomeščanj, normativov, napredovanj, pripravništva, položaja pomočnic vzgojiteljic, itd.

 

"Najprej si priznajmo, da nam urejenost področja predšolske vzgoje marsikje zavidajo. Gre za pomembno področje, kjer ne gre zgolj za varstvo, ampak za celoten proces socializacije in razvoj otroka, saj si otrok tekom predšolskega obdobja pridobi pomembno popotnico za vse življenje. Zato najprej velika zahvala vsem vam, ki ste vsakodnevno vključeni v program vrtca in otrokom ta razvoj omogočate. V zadnjih desetih letih je vključenost v vrtce narasla za 40 odstotkov, kar je velik dosežek, in vse bliže smo 95 odstotni vključenosti otrok v drugem starostnem obdobju, kar je naš cilj. S tem namenom so bili oblikovani tudi krajši programi vrtca, da bi v čim večji meri zajeli otroke v zadnjem letu pre vstopom v šolo, saj verjamemo, da bi jim bil prehod lažji," je v začetku svojega nagovora izpostavila državna sekretarka Martina Vuk.

 

Glede priprave nove Bele knjige in napovedanih sprememb na področju vzoje in izobraževanja je Vukova dejala, da smo na ministrstvu že večkrat poudarili, da je naš sistem dobro zastavljen in da ne potrebujemo rušiti temeljev, ki so dobri, stabilni, temveč jih lahko le nadgrajujemo. "S procesom prenove šolskega sistema in pripravo nove Bele knjige želimo vpeljati spremembe, ki bodo v koraku s časom, spreminjali bomo postopoma in premišljeno. Vsako področje je pomembno, tudi področje predšolske vzgoje, vsako mnenje šteje, zato boste v pripravo Bele knjige seveda vključeni tudi praktiki s področja predšolske vzgoje, saj imate z delom in vsakodnevno realnostjo v vrtcu največ izkušenj. Pripravili bomo več razprav ravno z namenom, da se ljudi sliši, da lahko vsakdo podati svoje mnenje, potem bomo debato zaključili v krogu strokovnjakov, kar bi, kot že rečeno, z evolucijskimi koraki, privedlo k oblikovanju prenovljenega krovnega dokumenta.

 

Državna sekretarka se je dotaknila tudi prenove sistema napredovanj v vzgoji in izobraževanju ter možnostih dodatnega izobraževanja za strokovne delavce, omenila je normativne spremembe na področju varovanja na domu, kjer zaostrujemo pogoje za izvajanje te dejavnosti. Vprašanja so nanesla tudi na temo nadomeščanj, ki je bilo v zadnjem času zlasti zaradi bolezni velikokrat izpostavljeno. V ta namen smo na ministrstvu pripravili poseben protokol, ki je objavljen tudi na naši spletni strani, in opredeljuje predloge postopanja v primeru odstonosti v vrtcih.

 

Vukova je nagovor v Portorožu, kjer se je danes zbralo nekaj več kot 100 sindikalnih zaupnikov, zaključila z mislijo, da verjame v sodelovanje in v javne razprave, saj na ta način lahko dobimo dobre rešitve v dobrobit naših otrok.