Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Minister dr. Pikalo na posvetu pri predsedniku republike Borutu Pahorju: Naš šolski sistem je eden najboljših na svetu

Minister dr. Jernej Pikalo se je udeležil posveta pri predsedniku republike Borutu Pahorju, ki je bil 5. februarja, o odgovornosti države za ustanavljanje, delovanje in spremljanje izvajanja programa zasebnih osnovnih šol. Kot je ob tej priložnosti izpostavil minister, je naš šolski sistem eden najboljših na svetu, kar kažejo mnoge mednarodne primerjave in raziskave, seveda pa je mogoče narediti še veliko v smeri večje kakovosti.


“Šolski sistem je temelj ohranjanja nacije, pa tudi ključno gibalo napredka, skozi prenašanje znanja in vzorcev. Vztrajamo na mreži javnih šol, saj ni nacije, ki bi v celoti prepuščala svoje ohranjanje, razvoj in napredek zasebnim interesom,” je med drugim poudaril minister.


Prav je, da lahko starši svoje otroke vzgajajo v skladu s svojimi prepričanji. Je pa veliko vprašanje, ali mora država to financirati? Po ministrovem mnenju glede financiranja ni enoznačnega odgovora.


Tudi v javnih šolah poznamo različne pedagoške prakse in pristope, ki bogatijo. Minister dr. Pikalo verjame, da je “javno za Slovenijo zelo pomembno, saj je namenjeno in dostopno vsem, kakovostno, bogato, pluralno in ideološko neobremenjeno”.