Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Minister dr. Pikalo o ključnih usmeritvah na področju srednjega šolstva

Minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Pikalo se je v torek, 20. novembra, udeležil zaključnega dela strokovnega srečanja ravnateljic in ravnateljev srednjih šol, ki ga je v Portorožu organizirala Šola za ravnatelje. Ob tej priložnosti je navzočim predstavil ključne usmeritve na področju srednjega šolstva v aktualnem mandatu in tudi odgovarjal na njihova vprašanja.

 

Med naštevanjem načrtovanih ukrepov je minister dr. Pikalo med drugim napovedal, da bomo v letu 2019 v sodelovanju z Zavodom RS za šolstvo zasnovali prenovljen sistem kariernega razvoja zaposlenih v vzgoji in izobraževanju ter se lotili prenove t. i. Bele knjige na podlagi široke strokovne razprave o družbeni vlogi izobraževanja do leta 2030. Minister se je dotaknil vprašanja nadarjenih učencev in dijakov, ki ga po njegovih besedah trenutno rešujemo parcialno, nezadostno in stihijsko. Govoril je tudi o uvedbi digitalizacije v šolah, o krepitvi vloge državljanske vzgoje in o pilotnem projektu vajeništva, ki zaenkrat še ne daje pravih rezultatov, saj se za vajeništvo odloča malo dijakov.

 

Minister dr. Pikalo je izpostavil tudi, da je treba urediti sistem vrednotenja splošne in poklicne mature na način, ki bo onemogočal sedanje anomalije. V zvezi z novo ureditvijo delovnega časa učiteljev, ki sproža precej vprašanj, je minister izrazil skrb, da “smo ubili akademskost v učiteljskem poklicu, ker preštevamo ure, namesto da bi se ukvarjali z doseganjem učnih ciljev in zagotavljanjem pedagoške avtonomije”. Glede pravilnikov na področju srednjega šolstva pa je zagotovil, da jih bomo “prevetrili in popravili na način, da bodo življenjski”.