Skoči na vsebino

NOVICA

Minister in državna sekretarka na srečanju z ravnateljicami in ravnatelji osnovnih šol

V Portorožu je 5. in 6. novembra tradicionalno srečanje ravnateljic in ravnateljev osnovnih šol. V središče strokovnih razprav postavljajo učenje. Njihovega strokovnega srečanja, ki ga organizira Šola za ravnatelje, sta se prvi dan udeležila tudi minister dr. Jernej Pikalo in državna sekretarka Martina Vuk.


Minister je v nagovoru izpostavil pomen pedagoškega patosa in izjemno odgovornost, ki jo prinaša delo v šolstvu. Spomnil je, da se t. i. beli knjigi o vzgoji in izobraževanju izteka veljavnost. Po njegovih besedah je zato skrajni čas za široko družbeno debato o vlogi vzgoje in izobraževanja ter smernicah na tem področju. “Katere so ključne prioritete v izobraževanju? V katero smer bi radi predrugačili šolski sistem, če sploh, da bi deloval bolje? Kaj ta nacija potrebuje, kaj dobi od šolskega sistema in kaj mu daje? Kakšen naj bo naš šolski sistem v naslednjih desetih letih? To bodo ključna vprašanja ob pripravi novega strateškega dokumenta za področje vzgoje in izobraževanja. Odgovore na ta vprašanja bo dala široka družbena razprava. Ni hitrih rešitev in ni ideja v revoluciji, temveč v evoluciji,” je poudaril minister dr. Pikalo.


Ob naštevanju potrebnih sprememb je minister med drugim opozoril na nujnost vpeljave novih trendov digitalizacije v osnovne šole, na vključevanje otrok priseljencev ob upoštevanju njihovih kulturnih posebnosti ter na ravnotežje, ki ga je treba najti pri oblikovanju kurikula, da bomo dobili sodoben sistem, ki bo odgovarjal na izzive časa in bo hkrati tudi mednarodno konkurenčen ter primerljiv.


Državna sekretarka dr. Martina Vuk je v dopoldanskem uvodnem nagovoru v srečanje poudarila, da je cilj na področju osnovnega šolstva ohraniti tisto, kar je kakovostno, izboljšave pa je potrebno uvajati premišljeno in v sodelovanju z vsemi deležniki, ki so del izobraževalnega prostora. “Prenovili in implementirali bomo kurikule v smeri krepitve splošnih kompetenc in kompetenc 21. stoletja,” je med drugim dejala in izpostavila pomen avtonomije učiteljic in učiteljev.


Vlaganje v izobraževanje in znanost je najboljša naložba države ter najboljši način razvoja vsake družbe, je izpostavila državna sekretarka in napovedala več sredstev za področje izobraževanja. Izobraževalni sistem je zagotovo najbolj stabilen v državi in mednarodno primerljivo med najuspešnejšimi družbenimi podsistemi. Za to se je zahvalila zaposlenim v vzgoji in izobraževanju. Nanizala pa je tudi zaveze, ki si jih je zadala vlada na področju osnovnega šolstva.


»Pomembno ostaja, da je znanje javno dobro in mora biti kot tako dostopno vsem starostnim skupinam. V osnovni šoli želimo ohraniti kar je kakovosnto, izboljšave pa bomo uvajali premišljeno in v sodelovanju z deležniki,« je v Portorožu izpostavila državna sekretarka Martina Vuk.