Skoči na vsebino

NOVICA

Z novim motoričnim parkom začetek celovitega razvoja Soboškega jezera

Minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Pikalo je bil v petek, 26. oktobra 2018, na delovnem obisku v Murski Soboti.

 

Najprej je v družbi župana Občine Murska Sobota dr. Aleksandra Jevška in predstavniki romske skupnosti obiskal vrtec Romano v naselju Pušča. Gre za enoto vrtca Murska Sobota.  Ministru je vodja enote, gospa Katarina Rozmarič, predstavila delovanje vrtca. Značilnost vrtca Romano je, da vključuje tako romske kot neromske otroke in kot tak predstavlja zgled uspešnega medkulturnega sobivanja. Minister je poudaril, da ga veseli tudi visoka stopnja vključenosti otrok v vrtce, ki je značilna za to regijo.  
 
Po obisku vrtca  se je minister v naselju Pušča udeležil Slavnostne akademije ob obeležitvi 60-letnice nogometnega kluba Pušča, ki je predstavljal hkrati tudi prvo organiziranje romske skupnosti v tem lokalnem okolju. Nogometni klub je pridobil tudi nove klubske prostore, s čimer bodo lahko končno igrali uradne tekme pred domačim občinstvom. Minister je v nagovoru poudaril, da je nogomet in šport univerzalen jezik, ki povezuje ljudi, ne glede na to od kod prihajajo. Klubu pa je zaželel nadaljnjih ne le 60 let, ampak nekaj krat 60 let.
 
Osrednji dogodek v Pomurju pa je bilo uradno odprtje motoričnega parka Soboškega jezera. Gre za začetek celovitega razvoja Soboškega jezera kot nastajajočega športnega, turističnega in doživljajskega parka in nove turistične destinacije v srcu Pomurja. Soboško jezero je nastalo kot Kamenšnica, kjer se je desetletja izkopaval gramoz. Na vodni gladini in na obrežju so se začele spontano razvijati raznovrstne dejavnosti. Ljudje iz Murske Sobote in s Pomurja so s svojimi aktivnostmi jezeru dali novo vizijo. Minister je v nagovoru ob odprtju poudaril, da je tovrstna preureditev območja v tako izjemen športni park posebnost v Sloveniji in si želi, da bi tega bilo v prihodnje še več. Ob tem je dejal, da se v Sloveniji ukvarja s športom ali rekreacijo okoli 60 odstotkov prebivalstva. ‘Takšni objekti kot je tukaj, pomenijo še dodatno možnost, da bomo lahko vsi skupaj uživali v naravnih lepotah in v vsem tistim, kar park dodatno ponuja.’ Kot je dejal, ga kot nekoga, ki se ukvarja z izobraževanjem, še posebej veseli, da je park postavljen v sodelovanju s Fakulteto za šport UL. ‘Je neposredna aplikacija tega, kar na Fakulteti za šport raziskujejo.’
 
Delovni obisk je minister zaključil v Gledališču Park v Murski Soboti, kjer se udeležil slovesnosti v počastitev Dneva Reformacije.