Skoči na vsebino

NOVICA

Minister dr. Pikalo o pomenu znanosti v družbi in za družbo

Minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Pikalo se je danes udeležil dogodka Dan ARRS – Podpiramo odličnost. Gre za dogodek v organizaciji Javne agencija za raziskovalno dejavnost RS (ARRS), ki je posvečen novi generaciji mladih raziskovalcev in aktualnim mednarodnim vprašanjem na področju podpore znanosti. Minister je v svojem nagovoru med drugim izpostavil pomen znanosti v družbi in za družbo ter opozoril na pomen znanosti z vidika njene družbene vloge.


Raziskovalke in raziskovalci se morajo odzivati na družbene izzive, s katerimi smo vsi soočeni. “Naša vloga pri tem pa je omogočati pogoje, da se znanost lahko razvija, čim bolje funkcionira in daje rezultate na vseh ravneh družbe. Zato bodo vsa moja prizadevanja šla v smeri koalicijske zaveze o financiranju znanosti iz javnih sredstev v višini enega odstotka BDP,« je poudaril minister dr. Jernej Pikalo.


Poleg izdatnejšega financiranja področja znanosti in raziskovanja je treba ustrezno spremeniti tudi zakonodajni okvir z novim zakonom o raziskovalni in razvojni dejavnosti. »Slovenski znanstveniki na eni strani dosegajo odlične rezultate, na drugi strani pa iz javnih sredstev zanje ne prispevamo dovolj denarja in glede financiranja ne dosegamo niti evropskega povprečja, kaj šele, da bi bili med boljšimi v Evropi,« je še opozoril minister. Vlaganje v znanost in raziskave je po njegovih besedah vedno vlaganje na dolgi rok in najboljše vlaganje, ki si ga družba lahko zamisli, saj so znanstvenice in znanstveniki ter raziskovalke in raziskovalci tisti, ki lahko veliko prispevajo k reševanju različnih družbenih vprašanj.