Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Ministri za raziskave in inovacije v Bruslju o misijah in partnerstvih v programu Obzorje Evropa

Ministri, pristojni za raziskave in inovacije, med njimi tudi minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Pikalo, so se v ponedeljek, 15. oktobra, v Bruslju srečali na neformalnem kosilu, na katerega jih je povabil evropski komisar za raziskave, znanost in inovacije Carlos Moedas. Razpravljali so o misijah in partnerstvih (javno-zasebnih in javno-javnih), ki se bodo financirala v okviru prihodnjega Okvirnega programa EU za raziskave, Obzorja Evrope za obdobje 2021-2027.


Že konec septembra so ministri na sestanku večinoma soglašali, da je potrebno misije in partnerstva določiti v pravnih aktih programa (namesto v dokumentu Komisije). Slovenija in še nekaj držav so takrat poudarile, da jih je treba izbrati v preglednem procesu, v katerem morajo imeti države članice ključno vlogo. Odločitev o seznamu misij in partnerstev ima vpliv na celotna pogajanja, je tedaj izpostavil minister dr. Pikalo, saj bo preko teh oblik izvajanja programa predvidoma porabljena vsaj tretjina vseh sredstev programa.


Na tokratnem srečanju je evropski komisar Moedas ministrom predložil seznam področij za misije in partnerstva, ki jih je predlagala Evropska komisija. Upoštevala je odločitev ministrov, da se ta določijo v prilogi Posebnega programa Obzorja Evrope, s čimer postanejo sestavni deli pravnih aktov.

 

Minister dr. Pikalo je izpostavil, da morajo misije presegati tako meje držav, kot ved in sektorjev, partnerstva pa da morajo biti bolj odprta kot doslej ter pregledna v svojem delovanju. Obenem morajo jasno dokazovati učinek dodatnih vlaganj v raziskave in inovacije. V partnerstvih in misijah se morajo izvajati aktivnosti vseh stopenj tehnološke zrelosti, tudi tiste na nižjih stopnjah, ki proizvajajo novo znanje.

 

"Osnovno vprašanje pa je, kako lahko znanost in raziskave v prihodnjih desetletjih prispevajo h krepitvi kakovosti življenja posameznic in posameznikov," je poudaril dr. Pikalo in dodal, da se moramo izogibati misijam, ki niso izziv celotne EU, temveč zgolj izzivi posameznih držav članic.


"Za institucionalizirana partnerstva Slovenija pričakuje posvetovanje o portfelju pobud na osnovi kažipota njihove priprave, nato pa upoštevanje mnenja držav članic v oceni učinka, ki jo bo morala Evropska komisija pripraviti za vsako pobudo. Bolj je potrebno upoštevati zaključke javne razprave, ki jo je izvedla Evropska komisija, saj imamo občutek, da prihaja do manjšega odstopanja med zaključki in neformalnim predlogom Evropske komisije," je izpostavil dr. Jernej Pikalo. Opozoril je še na umanjkanje misije, ki bi naslovila samorefleksijo EU in njene izzive.


Minister dr. Jernej Pikalo se je ob robu srečanja na neformalni večerji sestal s hrvaško ministrico za raziskave in izobraževanje Blaženko Divjak. Največ pozornosti sta namenila problematiki deleža proračuna za partnerstva in misije v Obzorju Evropa. Ministrica Divjakova je ob srečanju ministru dr. Pikalu predala vabilo za uradno dvostransko srečanje v Zagrebu.

 

V Bruslju se je minister srečal tudi z evropskim komisarjem za izobraževanje, kulturo, mlade in šport Tiborjem Navracsicsem. Razpravljala sta o pogajanjih glede prihodnjega programa Erasmus in o drugih odprtih dosjejih na področju mladine, izobraževanja in športa. Načela sta vprašanje zaposlenosti mladih, se pogovarjala o veščinah in kompetencah starejših ter o staranju evropske družbe. V torek, 16. oktobra, bo objavljen letošnji Pregled izobraževanja in usposabljana, letno poročilo Evropske komisije o napredku držav članic pri doseganju skupaj zastavljenih ciljev na področju izobraževanja in usposabljanja. Slovenija se že tradicionalno izkaže za nadpovprečno. V roku dveh tednov bo objavljen javni razpis za evropske univerze, je napovedal evropski komisar Navracsics. Z ministrom dr. Pikalom sta se strinjala, da je regionalna uravnoteženost ključnega pomena za nadaljevanje iniciative.


Ob obisku v Bruslju se je minister sestal še s predsednikom slovenskega gospodarskega in raziskovalnega združenja (SBRA) dr. Draškom Veselinovičem.