Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Odprta sta arhitekturni natečaj za »Center znanosti« ter natečaj za izbor imena

Da bi spodbudili zanimanje za znanost in povečali vlogo znanja, pa tudi zavoljo promocije in popularizacije znanosti, načrtuje Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport gradnjo »Centra znanosti«. Aktivnosti so že v teku. Ministrstvo je 8. oktobra  v sodelovanju z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije objavilo mednarodni natečaj za najboljše arhitekturne rešitve za center. Že 4. oktobra pa je z natečajem pozvalo učenke in učence zadnje triade osnovnih šol, da predlagajo ime, ki ga bo nosil »Center znanosti«.


Arhitekturni natečaj za Center znanosti je odprt do 20. decembra 2018. Za najboljše tri arhitekturne rešitve je predviden nagradni sklad, ki znaša 36 tisoč evrov za prvo nagrado, 23 tisoč evrov za drugo in 14 tisoč evrov za tretjo nagrado. »Center znanosti« mora biti zasnovan kot tehnološko napredna in inovativna stavba, ki bo omogočala umestitev najaktualnejših tehnologij in sistemov, in sicer skozi celotno življenjsko obdobje - da bo živ organizem idej in rešitev.


Šole se morajo do 19. oktobra prijaviti k sodelovanju na natečaj za izbor imena, predloge pa morajo posredovati do 19. decembra 2018. Pravila natečaja, ki ga je Ministrstvo pripravilo v sodelovanju s Centrom arhitekture Slovenije, otrokom nalagajo, da morajo pripraviti izdelek v obliki risbe, slike, kolaža, grafike, fotomontaže, stripa ali makete, na katerih bo naveden njihov predlog za ime "Centra znanosti". Najboljši trije likovni predlogi oziroma izdelki bodo nagrajeni.


Na razstavi natečajnih rešitev arhitekturnega natečaja, ki jo bo Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport pripravilo prihodnje leto, bodo objavljene tudi otroške natečajne rešitve.


Izgradnja "Centra znanosti" je načrtovana v Trnovem v Ljubljani, na zemljiščih, ki so v lasti Mestne občine Ljubljana in Republike Slovenije. Vrednost naložbe je ocenjena na dobrih 26 milijonov evrov in bo predvidoma financirana iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, ta bo zagotovil dobrih 16 milijonov evrov, ostalo pa bodo drugi viri, med drugim  tudi sredstva Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.


»Center znanosti« bo demonstracijski objekt, namenjen promociji in popularizaciji znanosti, raziskovanja, tehnologij, inovacij in (vseživljenjskega) učenja skozi eksperimente in prikaze dosežkov znanosti, gospodarstva in kulture. Obiskovalci bodo lahko videli in preizkusili številne interaktivne naprave, specializirane za prikaz posameznih odkritij različnih znanstvenih disciplin kot tudi interdisciplinarnosti. Spoznavali pa bodo lahko tudi vrhunske inovativne slovenske produkte in znanstvena dognanja na preprost, razumljiv in predvsem zanimiv način. V "Centru znanosti" bo na enem mestu prikazano, kaj Slovenija zna in zmore.

 

 

VIDEO