Skoči na vsebino

NOVICA

Minister dr. Pikalo je sprejel najboljše alpiniste, plezalce in paraplezalca

Minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Pikalo je danes, 3. oktobra 2018, v prostorih ministrstva sprejel najboljše alpiniste, plezalce in paraplezalca, ki dosegajo izjemne mednarodne uspehe.


Nedavno končano svetovno prvenstvo v športnem plezanju v Innsbrucku je bilo daleč najuspešnejše za slovensko plezanje do zdaj, saj so se slovenski plezalci domov vrnili s skupno šestimi kolajnami - štirimi športnoplezalnimi in dvema paraplezalnima. Janja Garnbret je osvojila 2 zlati medalji (balvansko plezanje in olimpijska kombinacija) in 1 srebrno (težavnostno plezanje), Gregor Vezonik je osvojil bronasto medaljo v balvanskem plezanju, Tanja Glušič in Gregor Selak pa sta osvojila bronasto medaljo v paraplezanju.


Poleg tega je alpinist Andrej Štremfelj najmlajši prejemnik zlatega cepina za življenjsko delo in edini Zemljan s tem prestižnim priznanjem tako za življenjske dosežke kot za vrhunski vzpon.


Alpinista Aleš Česen in Luka Stražar pa sta letos avgusta uspela preplezati prvenstveno 2400-metrsko smer v severnem ostenju Latoka 1. Uspelo se jima je povzpeti na 7145 metrov visok vrh. S tem sta se v zgodovino vpisala z drugim vzponom na ta pakistanski sedemtisočak in prvim uspešnim vzponom s severne strani.


Minister je na sprejemu čestital športnicam in športnikom ter članom strokovne ekipe in med drugim poudaril, da kot športniki širijo pozitivne vrednote v družbi, kot plezalci pa poleg fizične vzdržljivosti izkazujejo tudi stanje in širino duha.

 

 

VIDEO: Nagovor ministra