Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Podeljenih je enajst nagrad Republike Slovenije na področju šolstva

 

V četrtek, 4. oktobra 2018, na predvečer Svetovnega dneva učiteteljev, smo podelili nagrade Republike Slovenije na področju šolstva. Tradicija podeljevanja nagrad za področje izobraževanja v Sloveniji sega v leto 1966, ko so se nagrade podeljevale pod imenom Žagarjeve nagrade.

 

Odbor za podeljevanje nagrad Republike Slovenije na področju  šolstva za leto 2018 podeljuje nagrade za življenjsko delo in nagrade za izjemne dosežke v vzgoji in izobraževanju, in sicer na enajstih področjih: predšolska vzgoja, osnovna šola, osnovno glasbeno šolstvo, izobraževanje in usposabljanje otrok in mladostnikov z motnjami v razvoju, srednje šolstvo, izobraževanje odraslih, višje in visoko šolstvo, dijaški in študentski
domovi, šolstvo pripadnikov slovenske manjšine v Italiji, Avstriji in na Madžarskem, šolstvo pripadnikov madžarske in italijanske narodne skupnosti in Romov ter dopolnilni pouk slovenskega jezika in kulture za Slovence po svetu.

 

Odbor se je soglasno odločil, da v letu 2018 podeli enajst nagrad, šest nagrad za izjemne dosežke in pet za življenjsko delo, torej navišje število nagrad. Nagrade za izjemne dosežke je odbor podelil na štirih področjih, in sicer na področjih srednjega šolstva, višjega in visokega šolstva, izobraževanja odraslih ter šolstva pripadnikov slovenske manjšine v Italiji, Avstriji in na Madžarskem, nagrade za življenjsko delo pa na področjih osnovnega in srednjega šolstva ter višjega in visokega šolstva.

 

Minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Pikalo je v slavnostnem nagovoru na prireditvi poudaril, da se odličnost v šoli zgradi ali pade z učiteljem. "Na nas je, da poskrbimo za to, da bodo pogoji za delo učiteljev boljši." Vlaganja v izobraževanje in raziskave so tista, ki družbo peljejo naprej, zato je minister dr. Pikalo zagovornik teh vlaganj. "Na področju izobraževanja ne potrebujemo revolucije, pač pa smiselno dograjevanje v dialogu z vsemi deležniki na tem področju. V središču pozornosti pa naj bosta vedno učitelj in učenec," je dejal minister dr. Pikalo. Zavzel se je za avtonomijo učitelja in poudaril pomen njegove orientacije v vseživljenjsko učenje. Učitelja vidi kot kreatorja znanja in ne le kot  prinašalca in prenašalca znanja.

 

Nagrajenci v letu 2018 so:

 • Tatjana Gulič, nagrada za življenjsko delo na področju osnovnega šolstva;
 • Darja Štiherl, nagrada za življenjsko delo na področju srednjega šolstva;
 • Zdenka Keuc, nagrada za izjemne dosežke na področju srednjega šolstva;
 • mag. Bogdan Zdovc, nagrada za izjemne dosežke na področju srednjega šolstva;
 • Alojz Razpet, nagrada za izjemne dosežke na področju višjega šolstva
 • dr. Zdenko Kodelja, nagrada za življenjsko delo na področju visokega šolstva;
 • dr. Saša Aleksij Glažar, nagrada za življenjsko delo na področju visokega šolstva;
 • dr. Metod Resman, nagrada za življenjsko delo na področju visokega šolstva;
 • dr. Mitja Krajnčan, nagrada za izjemne dosežke na področju visokega šolstva;
 • mag. Tanja Vilič Klenovšek, nagrada za izjemne dosežke na področju izobraževanja odraslih in
 • dr. Vladimir Wakounig, nagrada za izjemne dosežke na področju zamejskega šolstva.

Nagrajenkam in nagrejencem iskreno čestitamo.

 

Zbornik (pdf)