Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Minister dr. Pikalo na zasedanju Sveta EU za konkurenčnost


Minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Pikalo se je danes, 28. 9. 2018, v Bruslju udeležil zasedanja Sveta EU za konkurenčnost. Osrednja tema današnjega zasedanja Sveta je bil novi program Obzorje Evropa za obdobje 2021-2027.


Ministri so na zasedanju izmenjali poglede ter med drugim razpravljali o pravilih sodelovanja ter o strateškem načrtovanju in uresničevanju prihodnjega okvirnega programa EU za raziskovanje in inovacije Obzorje Evropa. Evropska komisija predlaga, da se v sklopu naslednjega dolgoročnega proračuna EU za obdobje 2021–2027 za raziskave in inovacije nameni 100 milijard evrov. Ministri so se dotaknili tudi pravnega statusa prihodnjega strateškega načrta. Pri tem je minister Pikalo poudaril: “Odgovornost imamo do programa in do raziskovalcev, da pridemo do dobrih rešitev v normalnem časovnem okviru. Potrebno je nadaljevati s pravo pravno podlago in čim prej pričeti z medinstitucionalni pogajanji. “


Minister dr. Pikalo je v razpravi glede t.i. širjenja udeležbe poudaril, da bi moral program Obzorje Evropa povečati in razširiti pristop predhodnega programa Obzorje 2020 z odpiranjem mrež raziskav in inovacij in s spodbujanjem tesnejšega sodelovanja med raziskovalnimi institucijami v Evropi. »Cilj ne sme biti zgolj večji finančni izplen, ampak več sodelovanja med različnimi odličnimi institucijami v Evropi.«


Ministri so se v razpravi dotaknili tudi 2. stebra programa Obzorje Evropa, ki je namenjen globalnim izzivom in industrijski konkurenčnosti. Kot je poudaril minister dr. Pikalo, je za Slovenijo ključno, da se 2. steber implementira skozi odprte javne razpise za skupne raziskovalne projekte pri tem je izpostavil tudi zadržanost do predloga, da bi se v okviru 2. stebra zagotavljalo finančna sredstva za ukrepe uvajanja storitev in izdelkov na trg.


V četrtek, 27. septembra, pa se je minister dr. Pikalo srečal z evropskim komisarjem za raziskave, znanost in inovacije Carlosom Moedasom. Pogovarjala sta se o postopku sprejemanja podlag in vsebine za nov okvirni program na področju raziskav in inovacij Obzorje Evropa. Minister je pokazal razumevanje za časovno breme sprejemanja določenih postopkov s strani Evropske komisije, obenem pa poudaril, da je treba dati prednost kakovosti sprejetih odločitev pred hitenjem s časovnim okvirom.


Poleg omenjenega je minister na spoznavnem srečanju izpostavil tudi dosežke Slovenije na področju prosto dostopnih učnih virov in napredek na področju umetne inteligence. Ponovil je namero in pobudo Slovenije, da aktivno sodeluje z Evropsko komisijo pri institucionalni ureditvi tega področja.

 

Pred srečanjem z evropskim komisarjem pa se je minister srečal tudi s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu. Pogovor je potekal glede prihodnjih EU programov Erasmus 2021-2027, Obzorje Evropa in tudi o kohezijski politiki. Z evropskim poslancem Francem Bogovičem je minister spregovoril tudi o pomenu in potrebah poklicnega izobraževanja. Poslanci so izrazili veliko odobravanje tovrstnim srečanjem in nadaljevanju prakse srečevanja ministra z evropskimi poslanci.