Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Kar tri priznanja za Stičišče znanosti in gospodarstva na Mednarodnem obrtnem sejmu v Celju

Stičišče znanosti in gospodarstva, ki ga vodi Janez Škrlec, dolgoletni član Sveta za znanost in tehnologijo RS, odvija pa se pod okriljem Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, se je že tretjič zapored odmevno predstavilo na Mednarodnem obrtnem sejmu v Celju. Sejemska strokovna komisija mu je podelila kar tri priznanja.


Na stičišču se je predstavilo več kot 50 partnerjev iz fakultet, inštitutov, različnih združenj in podjetji. Med izstopajočimi partnerji, ki so predstavili nove tehnologije, inovacije in dosežke so bili, FERI Univerze v Mariboru, Kemijski inštitut iz Ljubljane, (ki je predstavil najprodornejše tehnologije), Institut Jožef Stefan, ki se je predstavil z različnimi odseki, Fakulteta za elektrotehniko, Univerze v Ljubljani, ki se je predstavila z različnimi laboratoriji. Izjemno dobro se je s poljskim robotom predstavila Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede, Univerze v Mariboru.
Veliko zanimanja je požela študentska električna formula FERI – UM. Mnoge obiskovalce je izjemno navdušil bionski človek v virtualnem okolju. To predstavitev so prav tako pripravili strokovnjaki iz FERI – Univerze v Maribor. Drugi strokovnjaki te iste fakultete so predstavili neivazivno spremljanje in vizualizacijo aktivnosti skeletnih mišic v procesih rehabilitacije.


Projekt bionski človek za izobraževalne namene vodi Janez Škrlec, pri projektu sodelujeta višja in visoka strokovna šola za bioniko na Ptuju in podjetje INTRI. V okviru letošnje predstavitve so bili celovito predstavljeni tudi mnogoštevilni implantabilni medicinski in bionični vsadki. Poudarek letošnje predstavitve v okviru omenjenega stičišča je bil na mikro, bio in nanotehnologiji ter vesoljski tehnologiji. V kontekstu celovite predstavitve so bila zajeta tudi naslednja področja; elektronika, mehatronika, avtomatika, robotika, energetika, IKT, bionika in drugo.
Fakulteta za strojništvo Univerze Maribor je skupaj z Zlatarno Celje, v okviru programa Martina predstavila Ultrazvočno razpršilno pirolizo za izdelavo nanodelcev zlata. Fakulteta za strojništvo, Univerze v Ljubljani je predstavila hibridno toplotno napravo.


Na stičišču znanosti in gospodarstva so sodelovala tudi mnoga podjetja. Posebej so izstopali, podjetje SkyLabs iz Maribora z aplikacijami na področju vesoljskih tehnologij, podjetje Inea d.o.o z vrhunskim krmilnikom in ME-RTU modulom, podjetje EKOSEN iz Maribora s profesionalnimi termičnimi regulatorji, podjetje RLS  d.o.o z visoko profesionalnimi senzorji, podjetje PS iz Logadca s sistemi za avtomatiziranje strojev. Spin off podjetje MyCol je predstavilo razvoj inovativnih temperaturnih indikatorjev na osnovi termokromnih materialov.


Letošnje Stičišče znanosti in gospodarstva se je znova pokazalo kot uspešen in koristen projekt MIZŠ, ki povezuje znanost in gospodarstvo ter spodbuja razvoj in inovacije. To je prepoznala tudi strokovna komisija Celjskega sejma, ki je Stičišču znanosti in gospodarstva podelila kar tri priznanja. Posebno priznanje je dobilo Ministrstvo za izobraževanje znanost in šport za celostno predstavitev projekta Stičišča znanosti in gospodarstva. Prav tako ga je  prejel Janez Škrlec, Razvojna raziskovalna dejavnost, za celovito predstavitev inovacij na področju bionike in podpornega sveta sodobne medicine. Zlato priznanje pa je prejelo podjetje SkyLabs d.o.o iz Maribora, skupaj z Laboratorijem za elektronske in informacijske sisteme na FERI – Univerze v Mariboru in sicer za aplikacije na področju vesoljskih tehnologij.