Skoči na vsebino

NOVICA

Slovenski raziskovalec doc.dr. Jaka Tušek s Fakultete za strojništvo UL prejel ERC Starting grant za raziskovalce, ki začenjajo samostojno raziskovalno kariero

Evropska komisija je 17. julija objavila rezultate razpisa Evropskega raziskovalnega sveta (ERC) 2018 za raziskovalce, ki začenjajo samostojno raziskovalno kariero (ERC Starting Grant 2018). Izmed  3170 prijavljenih projektov so izbrali tudi projekt doc. dr. Jake Tuška s Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani. Ta je s svojo znanstveno idejo Superelastične prozorne strukture za učinkovito elastokalorično hlajenje (SUPERCOOL) navdušil ocenjevalni panel v globalni konkurenci. Vsaka deseta prijava je prispela iz držav izven Evrope. V končni izbor se jih je uvrstilo le 13 odstotkov, oziroma 403 projekti.

 

Petletni projekt SUPERCOOL je prejel 1,4 milijona evrov.  Cilj projekta bo razviti elastokalorično hladilno napravo, ki bo bistveno zmanjšala onesnaževanja okolja v primerjavi z obstoječimi napravami.


Pridobljeni projekt SUPERCOOL je že drugi ERC projekt Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani. To jih po uspešnosti izenačuje s Fakulteto za matematiko in fiziko iste univerze, ki je pridobila ERC projekt še v času 7. okvirnega programa EU, drugega pa v Obzorju 2020.

 

Sicer so od začetka delovanja ERC 2007 raziskovalke in raziskovalci Univerze v Ljubljani pridobili pet od skupno sedmih slovenskih projektov, po enega pa še Institut Jožef Stefan in Kemijski inštitut. Doc. dr. Jaka Tušek je tako prvi slovenski dobitnik ERC Starting granta v Obzorju 2020 (2014-2020).


Znanstvena odličnost je ena izmed prioritet Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, zato skupaj z Javno agencijo za raziskovalno dejavnost aktivno spodbujamo slovenske prijave na razpise ERC. Verjamemo, da lahko tudi tej vztrajni podpori pripišemo del zaslug za izboljšanje uspešnosti prijav na razpise ERC, saj od vključno leta 2015 vsako leto vsaj ena od slovenskih raziskovalnih organizacij pridobi takšen projekt Evropskega raziskovalnega sveta. V preteklem letu sta ga pridobili kar dve.

 

 

Seznam slovenskih ERC projektov:
•    Nedjeljka Žagar FMF UL, Startin Grant 2011, Modal analysis of atmospheric balance, predictability and climate
•    Dragan Mihailović IJS, Advanced Grant 2012, Coherent trajectories through symmetry breaking transitions
•    Tomaž Prosen FMF UL, Advanced Grant 2015, Open many-body Non-Equilibrium Systems
•    Marta Verginella FF UL, Advanced Grant 2016, Post-war transitions in gendered perspective: the case of the North-Eastern Adriatic region
•    Matevž Dular FS UL, Consolidator Grant 2017, An investigation of the mechanisms at the interaction between cavitation bubbles and contaminants
•    Roman Jerala KI, Advanced Grant 2017, Molecular machines based on coiled-coil protein origami
•    Jaka Tušek FS UL, Starting Grant 2018 (izbran), Superelastic porous structures for efficient elastocaloric cooling