Skoči na vsebino

NOVICA

V Ženevi ustanovna seja Centra za šport in človekove pravice

V Ženevi je bila v torek, 26. junija, ustanovna seja Centra za šport in človekove pravice. Dogodka se je udeležila ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Maja Makovec Brenčič.

 

Vlada je Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport že maja pooblastila za izvedbo aktivnosti za pristop Republike Slovenije k Platformi velikih športnih dogodkov za človekove pravice. Gre za skupino mednarodnih organizacij, držav, mednarodnih športnih organizacij in teles, športnikov, sponzorjev, gospodarskih družb, sindikatov, civilne družbe in nevladnih organizacij, ki si prizadevajo, da se spoštovanje in zagotavljanje človekovih pravic postavi v središče prizadevanj tudi v športu.

 

Platforma se je z današnjo ustanovno sejo preoblikovala v  stalno samostojno institucijo Center za šport in človekove pravice s sedežem v Ženevi. Predsedujoča Mary Robinson, nekdanja irska predsednica vlade in nekdanja visoka komisarka Združenih narodov za človekove pravice, je poudarila neodvisnost nove institucije, ki si bo prizadevala za spoštovanje človekovih pravic vseh, ki so kakorkoli povezani s športom.

 

Ministrica dr. Maja Makovec Brenčič je v nagovoru poudarila, da Slovenija močno podpira  ustanovitev Centra za šport in človekove pravice. Gre za velik korak, za Slovenijo pa pomembno zavezo, da pri tem aktivno sodeluje. "Vsi deležniki Centra se obvezujemo na področju športa dosledno spoštovati človekove pravice," je dejala ministrica in izpostavila Evropski model športa. Ta je naravnan v ohranjanje in spoštovanje temeljnih vrednot športa ter zavračanje vseh oblik nasilja, zlorab in diskriminacije v športu.

 

Za vso podporo v celotnem procesu sodelovanja Slovenije na ustanovni seji Centra za šport in človekove pravice se ministrstvo zahvaljuje  veleposlanici Veleposlaništva Republike Slovenije v Bernu Marti Kos Marko.