Skoči na vsebino

NOVICA

Evropske ministrice in ministri v Bruslju o pomembnih vprašanjih izobraževanja, mladine in športa

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Maja Makovec Brenčič se bo v torek in sredo, 22. in 23. maja, udeležila zasedanja Sveta za izobraževanje, mladino, kulturo in šport v Bruslju. Prvi dan zasedanja se bodo v dopoldanskem delu ministrice in ministri posvetili temam s področja izobraževanja. Potrdili bodo tri dokumente: priporočilo Sveta o ključnih kompetencah za vseživljenjsko učenje, priporočilo Sveta o spodbujanju skupnih vrednot, vključujočega izobraževanja in evropske razsežnosti poučevanja ter sklepe Sveta o prizadevanjih za uresničitev vizije o evropskem izobraževalnem prostoru. Ministrice in ministri bodo nato razpravljali o potencialu univerz za regionalno rast in za spodbujanje podjetniških ter inovativnih spretnosti.


V popoldanskem delu bo zasedanje ministrov, pristojnih za mladino. Sprejeli bodo sklepe Sveta o vlogi mladih pri oblikovanju varne, povezane in složne družbe v Evropi ter sklepe o vlogi mladih pri odzivanju na demografske izzive v Evropski uniji. Ministrice in ministri bodo nato razpravljali o prednostnih nalogah evropske mladinske politike.


Po zasedanju se bodo v torek ministrice in ministri sestali z evropskim komisarjem za proračun in človeške vire Guentherjem H. Oettingerjem. Pogovarjali se bodo o političnih usmeritvah za financiranje evropskih šol in za zagotavljanje zadostnega števila kakovostnih učiteljev v sistem Evropskih šol.


V sredo se bodo ministrice in ministri posvetili temam s področja športa. Ministrica dr. Maja Makovec Brenčič se bo pred zasedanjem srečala s predsednikom UEFA Aleksandrom Čeferinom, ki bo kasneje sodeloval tudi v razpravi ministrov za šport na seji Sveta. Ministri se bodo z njim pogovarjali tudi o prihodnosti klubskih in ekipnih tekmovanj. Na formalnem delu zasedanja pa bodo sprejeli sklepe o spodbujanju skupnih vrednot EU preko športa. Kot uvodničarja v razpravo o komercializaciji elitnih športov in vzdržnosti Evropskega modela športa pa bodo znova povabili Aleksandra Čeferina.