Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Ministrica je obiskala podjetje Bia Separations v Ajdovščini


Ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Maja Makovec Brenčič je danes, 13. aprila, v Ajdovščini obiskala podjetje Bia Separations, eno najuspešnejših visokotehnoloških podjetij na področju razvoja materialov za čiščenje biofarmacevtskih zdravil.

 

Ministrica si je najprej ogledala razvojne in procesne laboratorije podjetja, kjer z lastnim znanjem sodelavci podjetja ustvarjajo metodologijo in produkte razvoja materialov za čiščenje biofarmacevtskih zdravil. Nato se je ministrica še srečala z zaposlenimi v podjetju.

 

Podjetje zaposluje 56 ljudi, od tega je kar 14 doktorjev in magistrov znanosti. Zaposleni v podjetju so poudarili pomen financiranja temeljnih raziskav, zlasti za podjetje kot je Bia Separations. Ministrica je izrazila priznanje razvojni naravnanosti podjetja in njihovemu stremljenju k odličnosti. Ob tem je poudarila, da je slovensko znanje zelo cenjeno v mednarodnem okolju. "Zato na ministrstvu izvajamo številne aktivnosti, s katerimi želimo slovenske raziskovalce v tujini privabiti nazaj v Slovenijo, da tukaj delijo svoje znanje."

 

Ministrica je še poudarila pomen povezovanja raziskovalnega in podjetniškega okolja, kar zelo uspešno izkazujejo v podjetju Bia Separations, ter dodala, da smo z novelo Zakona o visokem šolstvu in prehodom na institucionalno akreditacijo olajšali možnost visokošolskim zavodom, da lažje prilagajajo študijske programe potrebam okolja.


Podjetje je v letu 2017 ustvarilo 4,5 milijona evrov prihodkov, kar je  14 odstotkov več od načrtov finančnega prestrukturiranja. Čisti dobiček je s 625.335 evri načrtovanega presegel za 17-krat. Dr. Matej Penca, prokurist družbe, je poudaril, da zaveza podjetja ostaja enaka: »Naš cilj še naprej ostaja rast z dobičkom in uspešno poslovanje ter predvsem lasten razvoj in napredek na področju znanosti«.