Skoči na vsebino

NOVICA

Ministrica je obiskala podjetje Bia Separations v Ajdovščini


Ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Maja Makovec Brenčič je danes, 13. aprila, v Ajdovščini obiskala podjetje Bia Separations, eno najuspešnejših visokotehnoloških podjetij na področju razvoja materialov za čiščenje biofarmacevtskih zdravil.

 

Ministrica si je najprej ogledala razvojne in procesne laboratorije podjetja, kjer z lastnim znanjem sodelavci podjetja ustvarjajo metodologijo in produkte razvoja materialov za čiščenje biofarmacevtskih zdravil. Nato se je ministrica še srečala z zaposlenimi v podjetju.

 

Podjetje zaposluje 56 ljudi, od tega je kar 14 doktorjev in magistrov znanosti. Zaposleni v podjetju so poudarili pomen financiranja temeljnih raziskav, zlasti za podjetje kot je Bia Separations. Ministrica je izrazila priznanje razvojni naravnanosti podjetja in njihovemu stremljenju k odličnosti. Ob tem je poudarila, da je slovensko znanje zelo cenjeno v mednarodnem okolju. "Zato na ministrstvu izvajamo številne aktivnosti, s katerimi želimo slovenske raziskovalce v tujini privabiti nazaj v Slovenijo, da tukaj delijo svoje znanje."

 

Ministrica je še poudarila pomen povezovanja raziskovalnega in podjetniškega okolja, kar zelo uspešno izkazujejo v podjetju Bia Separations, ter dodala, da smo z novelo Zakona o visokem šolstvu in prehodom na institucionalno akreditacijo olajšali možnost visokošolskim zavodom, da lažje prilagajajo študijske programe potrebam okolja.


Podjetje je v letu 2017 ustvarilo 4,5 milijona evrov prihodkov, kar je  14 odstotkov več od načrtov finančnega prestrukturiranja. Čisti dobiček je s 625.335 evri načrtovanega presegel za 17-krat. Dr. Matej Penca, prokurist družbe, je poudaril, da zaveza podjetja ostaja enaka: »Naš cilj še naprej ostaja rast z dobičkom in uspešno poslovanje ter predvsem lasten razvoj in napredek na področju znanosti«.