Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Na letošnjem jubilejnem, 10. Kulturnem bazarju okoli 50 dogodkov in okoli 1000 prijavljenih udeležencev

Letos  v Cankarjevem domu poteka jubilejni, deseti Kulturni bazar 2018. Osrednja tema letošnjega Kulturnega bazarja so Evropsko leto kulturne dediščine 2018, Cankarjevo leto 2018 in medgeneracijsko povezovanje na področju kulture.


Na Kulturnem bazarju je bila danes, 5. aprila, prisotna tudi ministrica dr. Maja Makovec Brenčič, ki se je skupaj z ministrom za kulturo dr. Antonom Peršakom udeležila okrogle mize o partnerstvu obeh ministrstev na področju kulturno-umetnostne vzgoje.


Ministrica je med drugim na okrogli mizi poudarila, da so mednarodne raziskave pokazale, da se Slovenija uvršča med države, kjer so šolarji na področju bralne pismenosti naredili največji napredek. »To pa ne pomeni, da v Sloveniji več beremo,« je dejala in dodala, da je napredek v bralni pismenosti tudi posledica aktivnosti, ki jih izvaja in spodbuja Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport skupaj z Ministrstvom za kulturo.


Poudarila je tudi vlogo povezovanja kulturno-umetnostnih vsebin in medpredmetnega poučevanja v šolah, pri čemer se spodbuja ustvarjalno učenje v šolah ter vzpostavlja inovativno učno okolje. Po drugi strani pa je ministrica opozorila še na veliko neizkoriščenega potenciala na tem področju pri odraslih v starosti nad 45 let, kar je pokazala tudi mednarodna raziskava o spretnostih odraslih PIAAC.


V pogovoru je ministrica poudarila še pomen približanja kulture in umetnostnih vsebin mladim preko sodobnega jezika. Zato smo na ministrstvu tudi podprli projekt kot je npr. Cankar v stripu.


Kot je dejala ministrica, Kulturni bazar ni le enodnevni projekt, temveč se izvaja vse dni v letu. Na spletni strani Kulturnega bazarja je na voljo spletni katalog ponudbe kulturno-umetnostne vzgoje, kjer je na enem mestu predstavljena osnovna ponudba kakovostnih ponudnikov iz vse Slovenije, s čemer prispevamo tudi k dostopnosti kulturnih vsebin ter h kakovostnejšemu sodelovanju med vzgojno-izobraževalnimi zavodi in kulturnimi ustanovami.


Na letošnjem Kulturnem bazarju se bo skupaj zvrstilo okoli petdeset dogodkov. Poleg strokovnega usposabljanja za strokovne delavce v vzgoji in izobraževanju ter kulturi in za strokovne delavce širše strokovne javnosti je manjši del vsebin namenjen tudi organiziranim skupinam otrok in mladih iz vzgojno-izobraževalnih zavodov. Prvi kulturni bazar je bil leta 2009. Od prvega Kulturnega bazarja, ko se ga je udeležila okrog 100 strokovnih delavcev VIZ iz vse Slovenije, do sedaj, ko je prijavljenih skoraj 1000 udeležencev, lahko rečemo, da se ideja o pomenu/vplivu kulturne umetnostne vzgoje širi, in da je pomembno, da strokovni delavci dobijo informacije o tem, kaj se na tem področju dogaja.


Kulturni bazar skupaj pripravljamo Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvo za kulturo, Zavod RS za šolstvo, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Ministrstvo za zdravje, Ministrstvo za okolje in prostor, Slovenska nacionalna komisija za Unesco ter kulturne ustanove iz vse Slovenije. Z njim želimo doseči boljšo obveščenost o kulturni ponudbi v Sloveniji ter v strokovni in širši javnosti prebuditi interes za kulturno-umetnostno vzgojo oziroma za kulturo.


Kulturni bazar se bo zaključil s sklepno prireditvijo ob 18. uri v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma, ki se je bo udeležil državni sekretar dr. Tomaž Boh, ki bo ob tej priložnosti imel nagovor.