Skoči na vsebino

NOVICA

Mesec znanosti za promocijo znanosti

 

Na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport smo že drugo leto zapored pripravili projekt Mesec znanosti. Devet nacionalnih, regionalnih in mednarodnih dogodkov, z namenom promocije slovenske znanosti ter njenih raziskovalk in raziskovalcev. Dogodke smo pripravili v oktobru, novembru in decembru 2017. Hkrati je bilo v tem obdobju izvedenih še šest dogodkov v okviru projekta Odlični v znanosti, ki je eden od projektov Javne agencije za raziskovalno dejavnost RS (ARRS), ravno tako v okviru promocije znanosti, kjer so predstavljeni najvidnejši dosežki preteklega leta v obliki kratkih poljudnih predavanj.


Osrednji dogodek Meseca znanosti predstavlja podelitev Zoisovih nagrad; Zoisove nagrade za življenjsko delo, Zoisove nagrade za vrhunske dosežke, Zoisovih priznanj in Puhovih priznanj. Gre za najvišja državna priznanja in nagrade za najodličnejše dosežke slovenskih znanstvenikov na področju znanstvenoraziskovalne in razvojne dejavnosti. Slavnostna podelitev je potekala v mesecu novembru, mesecu rojstva in smrti našega velikega slovenskega razsvetljenca, mecena in naravoslovca barona Žige Zoisa. Letošnjo Zoisovo nagrado za življenjsko delo je prejel prof. dr. Slobodan Žumer, katerega raziskovalno delo je na področju teorijske fizike mehke snovi.


Devetih dogodkov v okviru MESECA ZNANOSTI se je v treh mesecih udeležilo preko 1000 deležnikov, ki so se v sodelovanju z JRC (Skupno raziskovalno središče) seznanili z vključevanjem v evropska strateška tematska partnerstva in iniciativo Vanguard, se v Državnem zboru v okviru evropskega projekta Znanost sreča parlament, seznanili s pomenom znanosti za gospodarsko rast države in njen razvoj.

Predstavili smo jim delovanje organizacije CERN (Evropska organizacija za jedrske raziskave), z namenom krepitve znanstvenega in tehničnega sodelovanja pri raziskovalnih projektih. Na Informativnem dnevu Obzorje 2020 smo javnost seznanili z vmesno evalvacijo programa, z zadnjim triletnim delovnim programom in z z ocenjevalnim procesom projektnih predlogov ter predstavili izkušnje prijaviteljev in pričakovanja v prihajajočem okvirnem programu.

 

Ogledali smo si tudi dva filma, dokumentarnega, o fuzijskem reaktorju ITER Let there be light, v sodelovanju z IJS in si v okviru dogodka Znanost v filmu, v soorganizaciji Mlade akademije, ogledali odlomke iz filma Arrival, katere so interpretirali strokovnjaki s področja fizike, jezikoslovja in biologije. Za zaključek smo na 2. simpoziju slovenskih raziskovalcev v tujini, v sodelovanju z Društvom VTIS, preko šestih tematskih panelov, prisluhnili slovenskim raziskovalkam in raziskovalcem, ki svojo raziskovalno dejavnost opravljajo na izobraževalno-raziskovalnih ustanovah v tujini.


Na Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport se bomo tudi v prihodnje prizadevali za večjo prepoznavnost znanosti, na njen edinstven pomen v družbi, saj je vsaka investicija v znanost investicija v mlade, v napredek in v družbo znanja.