Skoči na vsebino

NOVICA

Mednarodni posvet o poučevanju računalništva in informatike

Danes, 1. decembra 2017, je v dvorani Slovenske akademije znanosti in umetnosti potekal mednarodni posvet o poučevanju računalništva in informatike. Posvet je med drugim namenjen razmisleku o tem, kakšno naj bo poučevanje računalništva in informatike, ki bi omogočilo učencem, da postanejo ustvarjalci in ne le zgolj uporabniki informacijsko-komunikacijske tehnologije.


Posveta se je udeležila tudi ministrica dr. Maja Makovec Brenčič, ki je v svojem nagovoru med drugim poudarila, da je potrebno razmišljati ne le o opolnomočenju mladih generacij na tem področju, ampak tudi o tem, da bomo uspeli ta znanja uravnotežiti v različnih starostnih skupinah. »Raziskava PIAAC je pokazala, da smo Slovenci v starostni skupini nad 45 let pod povprečjem držav OECD v tehnoloških kompetencah.« Zato je po besedah ministrice ravno na področju vseživljenjskega izobraževanja potrebno nasloviti izzive, še posebej kako premostiti medgeneracijsko vrzel v temeljnih veščinah. Osnova za to pa je krepitev bralne pismenosti v vsej svoji razsežnosti in v vseh starostnih skupinah.


Ministrica je omenila preboj Slovenije na področju prosto dostopnih učnih virov, kjer smo že del agende razvoja izobraževanja v UNESCO. »Slovenija je postala pomembna stična točka na zemljevidu sveta na tem področju. Zato je pomembno povezovanje temeljnih znanj z  vrhunskimi. Vse to je danes razpon, ki ga Slovenija ima.«


V svojem nagovoru je ministrica opozorila tudi na pomen varnosti na tem področju.  Na ministrstvu podpiramo številne aktivnosti in sodelujemo s številnimi organizacijami, s katerimi opozarjamo, da nove tehnologije s seboj prinašajo tudi številne nevarnosti. Zato je ozaveščenost in varna uporaba novih tehnologij zelo pomembna.