Skoči na vsebino

NOVICA

Slovenski raziskovalec prof. dr. Matevž Dular s Fakultete za strojništvo UL dobil ERC Consolidator grant 2017 za utrjevanje samostojne raziskovalne poti

Rezultati razpisa ERC 2017 za raziskovalce, ki utrjujejo svojo samostojno raziskovalno pot (ERC Consolidator Grant 2017) so danes 28. novembra uradno objavljeni. V veliko veseljem nam je, da je med dobitniki ERC projekta tudi slovenski raziskovalec prof. dr. Matevž Dular s Fakultete za strojništvo UL. Evalvacijski panel za inženirstvo produktov in procesov je podprl njegov petletni projekt z naslovom »An investigation of the mechanisms at the interaction between cavitation bubbles and contaminants« in ga med 329 sprejetimi projekti uvrstil na visoko 27. mesto. Še posebej veseli dejstvo, da je to prvi slovenski ERC projekt za utrjevanje samostojne raziskovalne kariere, ki so namenjeni raziskovalcem v obdobju 7-12 let po prejemu doktorskega naziva. Uspeh prof.dr. Matevža Dularja je izjemen, saj je na razpis ERC prispelo kar 2538 prijav odličnih in obetavnih znanstvenikov iz Evrope in ostalega sveta in le 329 jih je bilo sprejetih v financiranje. Od tega je bilo le 9 projektov podeljenih znanstvenikom v novejših državah članicah EU in sicer 4 na Madžarskem, 3 na Češkem in po 1 na Poljskem in v Sloveniji.

Naj spomnimo, da so bili od začetka delovanja ERC leta 2007 do danes raziskovalke in raziskovalci v Sloveniji s svojimi prijavami uspešni le štirikrat in sicer na razpisu leta 2011 prof.dr. Nedjeljka Žagar s FMF UL (ERC grant za raziskovalce začetnike oziroma »ERC Starting grant«), ki je nedavno tudi zaključila svoj ERC projekt za raziskovalce na začetku samostojne kariere. Nato je bil uspešen na razpisu leta 2012 prof.dr. Dragan Mihailović z IJS (ERC grant za uveljavljene raziskovalce oziroma »ERC Advanced grant«). Leta 2015 mu je z ERC projektom za uveljavljene raziskovalce sledil prof.dr. Tomaž Prosen s FMF UL in naslednje leto prof.dr. Marta Verginella s FF UL s prvim takšnim projektom s področja družboslovnih ved in humanistike.

Znanstvena odličnost je ena izmed prioritet Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, zato aktivno spodbujamo slovenske prijave na razpise ERC. Projekti, ki na ocenjevanju ERC pridobijo visoke ocene, ne pa financiranja, so po vseh merili odlični raziskovalni projekti, vredni finančne podpore. Ministrstvo je že leta 2010 spodbudilo ARRS, da je uvedla komplementarno shemo financiranja dobrih slovenskih predlogov, ki pa niso uspeli pridobiti financiranja ERC. Do zdaj je bilo podeljenih 24 komplementarnih temeljnih projektov, ki so včasih vodili tudi h kasnejšim uspešnim ERC prijavam. Konec lanskega leta je ARRS uvedel novo shemo za večmesečne študijske obiske pri nosilcih projektov ERC za prihodnje slovenske prijavitelja, kar verjamemo, da bo še dodatno prispevalo k dvigu uspešnosti prijav. Do zdaj je bilo potrjenih 7 tovrstnih obiskov v tujini.