Skoči na vsebino

NOVICA

Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč

Danes je Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč. Ob tej priložnosti je bila včeraj v Mestni hiši v Ljubljani osrednja obeležitev, ki jo je organiziral Zavod Varna Pot. Na dogodku je bila tudi ministrica dr. Maja Makovec Brenčič.

Geslo mednarodnih aktivnosti je letos poziv k zmanjšanju števila smrtnih žrtev in hudo telesno poškodovanih v prometnih nesrečah za 50% do leta 2020. Pred pričetkom programa so med drugim poleg ministrice podpisali podporo ciljem Zaveze Decade of Action 2020 še evropska komisarka Violeta Bulc, predsednik DZ Milan Brglez, minister za infrastrukturo Peter Gašperšič in župan Mestne občine Ljubljana Zoran Jankovič.

Ministrica je med drugim napovedala, da bomo skupaj z Zavodom RS za šolstvo začeli z novim projektom na področju varne mobilnosti, kjer bodo ciljna publika dijakinje in dijaki. “Pri tem projektu bodo mladi govorili mladim. Mlade bomo nagovarjali v njihovem jeziku, nekoliko drugače, bolj aktivno, a z odgovornostjo do življenja.”

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport se zaveda pomena vzgoje za varno mobilnost otrok in mladostnikov. Pri tem imajo veliko vlogo vodstveni in strokovni delavci v šolah in vrtcih. Mizš skupaj z Zavodom RS za šolstvo in ostalimi strokovnjaki izvaja usposabljanja za vodstvene in strokovne delavce v VIZ in si preko različnih preventivnih aktivnosti prizadeva za večjo prometno varnost otrok. Delovna skupina, ki jo je imenovala ministrica, je pripravila tudi Strategijo kulture vedenja in vzgoja za varno mobilnost otrok in mladostnikov v sistemu vzgoje in izobraževanja do leta 2020.