Skoči na vsebino

NOVICA

Informativni dan o pomenu sodelovanja slovenskega gospodarstva in znanosti v CERN


Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je v sodelovanju z Gospodarsko zbornico Slovenije danes pripravilo informativni dan, namenjen predstavitvi delovanja Evropske organizacije za jedrske raziskave (CERN) z vidika priložnosti sodelovanja slovenskega gospodarstva in znanosti v času pridruženega članstva. Predstavniki CERN so ob tej priložnosti pozdravili vključenost Slovenije v delo CERN in predstavili možnosti krepitve znanstvenega in tehničnega sodelovanja pri raziskovalnih projektih, pa tudi širše. Ministrica dr. Maja Makovec Brenčič je uvodoma izpostavila pomen sodelovanja Slovenije s CERN. Kot je med drugim poudarila, se na ta način tudi krepijo možnosti in priložnosti za uveljavitev slovenskega znanja v tej eminentni znanstveni družini.


Slovenski predstavniki so bili v letošnjem letu že udeleženi v poletni šoli CERN, poleg tega sodelujejo tudi v programih za usposabljanje učiteljev. CERN na področju izobraževanja ponuja tudi druge oblike in programe usposabljanja  in izobraževanja, v katere se Slovenija odslej lahko vključena. CERN ni zgolj pomembna znanstvena institucija, temveč tudi tehnološki laboratorij ter napredni razvojni in poslovni partner, kjer lahko pomembno vlogo igra vrsta slovenskih znanstvenih in izobraževalnih institucij, od univerz dalje, vključno s slovenskimi podjetji. Inovacije CERN prispevajo h kakovosti življenja, zdravja, gospodarstva in izobraževanja.  Velik del proračuna CERN, ki ga sestavljajo prispevki članic, se tem državam povrne preko sodelovanja oziroma vključenosti gospodarstva.


Po mnenju predstavnikov CERN pridruženo članstvo Sloveniji v samo nekaj mesecih že prinaša odlične rezultate za slovensko gospodarstvo, saj z njimi že sodeluje nekaj slovenskih podjetij, novo pridruženo partnerstvo s CERN pa odpira vrata tudi za nova gospodarska sodelovanja. Prav tako tudi ni dvoma o tem, da  slovenski znanstveniki s svojim delom v tej organizaciji v okviru posameznih eksperimentov že vrsto let aktivno prispevajo k razvoju te organizacije, ponujajo pa se še dodatne priložnosti, vključno s poglobitvijo sodelovanja na področju izobraževanja.  


Ocena predstavnikov CERN je, da če bo Slovenija nadaljevala s takim trendom sodelovanja, kot se trenutno kaže, bo po svoji uspešnosti sodelovanja s CERN zagotovo med visoko uvrščenimi državami.
Na današnjem informativnem dnevu so udeleženci med drugim razpravljali o sistemu naročil, prenosu znanja in tehnologij, o možnostih znanstvenega sodelovanja na različnih področjih ipd. Nekatera slovenska podjetja, ki že sodelujejo s CERN, pa so predstavila načine sodelovanja in primere dobrih praks.