Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Ministrica dr. Maja Makovec Brenčič z izraelskim ministrom Ofirjem Akunisom podpisala delovni program bilateralnega sodelovanja na področju znanosti

Drugi dan obiska v Izraelu, 6. junija,  se je ministrica dr. Maja Makovec Brenčič udeležila 4. zasedanja slovensko - izraelskega skupnega odbora za znanstveno in tehnološko sodelovanje. Zasedanje je bilo na pobudo izraelskega ministrstva za znanost in tehnologijo, ki je izrazilo željo po oživitvi sodelovanja med državama na področju znanosti. Še posebej po uspešno izvedenem 1. Izraelsko-slovenskem dnevu znanosti, ki je bil leta 2014 v Ljubljani. Drugi, ki se ga je udeležila slovenska delegacija raziskovalcev, vodila jo je ministrica dr. Makovec Brenčič, je bil 5. junija v Tel Avivu.

Ministrica dr. Maja Makovec Brenčič in izraelski minister za znanost in  tehnologijo Ofir Akunis sta po zaključku zasedanja podpisala delovni program bilateralnega sodelovanja na področju znanosti. Dogovorila sta se tudi za izmenjavo dobrih praks v obliki seminarja med izraelskimi ERC štipendisti in slovenskimi kandidati za ERC štipendiste.

 

Sodelovanje slovenskih in izraelskih institucij poteka zlasti v projektih okvirnih programov Evropske unije za raziskave in razvoj, programa COST in programa EUREKA. Izrael sodeluje v okvirnih programih EU kot pridružena država na podlagi sklenjenega sporazuma z EU. V programu EUREKA pa je država Izrael polnopravna članica od leta 2000. V programu COST pa ima Izrael kot edina izven evropska država status pridružene države prav tako od leta 2000.


Slovenske in izraelske ustanove sodelujejo v projektih z različnih področij, največ pa s področja informacijsko komunikacijske tehnologije, mediicine, okolja in biotehnologije.

 

Ministrica dr. Makovec Brenčič je popoldne obiskala še Svetovni cneter za spomin na holokavst Yad Vashem v Jeruzalemu, kjer si je ogledala stalno razstavo in z veleposlanico Barbaro Sušnik položila venec v spomin na žrtve holokavsta. S predstavnikom tega centra je podpisala pismo o nameri, ki bo okrepilo sodelovanje slovenskih raziskovalcev, ki se ukvarjajo s tematiko holokavsta, ter okrepilo sodelovanje slovenskih šol v izobraževalnih dejavnostih Yad Vashema. V minulih letih je v njih sodelovalo že nekaj slovenskih  učiteljic in učiteljev zgodovine.