Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Slovenska raziskovalka prof. dr. Marta Verginella s Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani dobila ERC Advanced grant 2016 za uveljavljene raziskovalce


Rezultati razpisa ERC za uveljavljene raziskovalce 2016 (ERC Advanced Grant 2016) so danes 7. aprila uradno objavljeni. Z velikim veseljem smo ob desetletnici delovanja ERC prejeli informacijo, da je bila uspešna tudi slovenska prijava in sicer prijava prof. dr. Marte Verginelle s Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.

 

Evalvacijski panel za študije človeške preteklosti je podprl njen petletni projekt z naslovom »Post-war transitions in gendered perspective: the case of the North-Eastern Adriatic region«. To je prvi slovenski ERC projekt s področja družboslovnih znanosti in humanistike, ter hkrati prva slovenska raziskovalka, ki je prejela ta prestižni projekt v kategoriji že uveljavljenih raziskovalk in raziskovalcev. Za kakšen uspeh slovenske raziskovalke gre, najbolje pokaže podatek, da bo Evropski raziskovalni svet (ERC) na tem razpisu financiral le 231 projektnih prijav izjemnih raziskovalk in raziskovalcev izmed več kot 2400 prijav z vsega sveta za izvajanje svojega raziskovalnega projekta v Evropi.

 

Od začetka delovanja ERC leta 2007 so raziskovalke in raziskovalci v Sloveniji s svojimi prijavami bili uspešni trikrat in sicer na razpisu leta 2011 izr. prof. dr. Nedjeljka Žagar s FMF UL (ERC grant za raziskovalce začetnike oziroma »ERC Starting grant«), ki je nedavno tudi zaključila svoj ERC projekt za raziskovalce na začetku samostojne kariere. Nato je bil uspešen na razpisu leta 2012 prof. dr. Dragan Mihailović z IJS (ERC grant za uveljavljene raziskovalce oziroma »ERC Advanced grant«). Leta 2015 mu je sledil prof. dr. Tomaž Prosen tudi s FMF UL (ERC grant za uveljavljene raziskovalce oziroma »ERC Advanced grant«).

Kako močna je konkurenca pri razpisih ERC zanimivo ponazori tudi dejstvo, da so v letu 2014 kar trije Nobelovi nagrajenci bili hkrati vodje ERC projektov. Tudi sicer se vodje ERC projektov redno uvrščajo med dobitnike najvišjih nagrad v znanosti. V desetih letih obstoja ERC so raziskovalci in raziskovalke, ki jih je finančno podprl Evropski raziskovalni svet, za svoje delo kar prejeli 6 Nobelovih nagrad, 5 Wolfovih nagrad in 4 Fieldsove medalje.

Ker je ena izmed prioritet Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport prav znanstvena odličnost, ministrstvo aktivno spodbuja slovenske prijave na razpise ERC. Projekti, ki na ocenjevanju ERC pridobijo visoke ocene, ne pa financiranja, so po vseh merili odlični projekti, vredni finančne podpore. Zato je MIZŠ leta 2010 spodbudilo ARRS, da je uvedla komplementarno shemo financiranja dobrih slovenskih predlogov, ki pa niso uspeli pridobiti financiranja ERC. V tem obdobju je bilo tako podeljenih 21 komplementarnih temeljnih projektov.

 

Spremljanje uspešnosti slovenskih raziskovalcev na razpisih ERC je pokazalo, da uvedeni instrument pomaga odličnim prijaviteljem, da še dodatno izboljšajo svoj prvotni projektni predlog in naslednjič uspejo s prijavo na ERC razpisu. Konec lanskega leta je ARRS uvedel novo shemo za večmesečne študijske obiske pri nosilcih projektov ERC za potencialne slovenske prijavitelje, kar verjamemo, da bo še dodatno prispevalo k dvigu uspešnosti predvsem pri mlajših.