Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

2. Svetovni kongres o prosto dostopnih izobraževalnih virih septembra v Ljubljani

V Cankarjevem domu v Ljubljani bo od 18. do 20. septembra 2. svetovni kongres o prosto dostopnih izobraževalnih virih (2ndWorld Congress on Open Educational Resources). Pet let po prvem kongresu, ki je bil leta 2012 v Parizu, bodo imeli udeleženci ljubljanskega kongresa priložnost za pregled implementacije Pariške deklaracije ter za razpravo o uporabi prosto dostopnih izobraževalnih virov (OER) pri uresničevanju razvojnih ciljev na področju izobraževanja. Kongres pripravljata MIZŠ in UNESCO, v sodelovanju z mednarodnima ustanovama Commonwealth of Learning in Creative Commons ter s finančno podporo fundacije William and Flora Hewlett.
 
Kongresa se bo udeležilo večje število ministrov in drugih visokih predstavnikov držav članic UNESCO ter številnih strokovnjakov s področja OER in odprtega izobraževanja. Skupaj pričakujemo približno 400 delegatov.
 
Prosto dostopni izobraževalni viri ali OER so učna gradiva z odprtimi licencami, ki omogočajo brezplačno delitev med učitelji in učenci po vsem svetu in so zato potrebni za spodbujanje inovativnih učnih okolij, v katerih lahko uporabniki vsebino prilagodijo svojim potrebam. So izredno dragocena orodja za omogočanje izobraževanja za vse in ključni za dosego UNESCO ciljev trajnostnega razvoja.
 
Slovenija bo 2. Svetovni kongres OER gostila na predlog ministrice dr. Maje Makovec Brenčič, ki je pisno pobudo za to dala že maja 2015. Leto prej je Slovenija gostila konferenco Open Education Global in javnosti predstavila iniciativo OpeningupSlovenia ali Odprimo Slovenijo, s katero je postala vzorčna država na področju razvoja odprtega izobraževanja. Iniciativo je takrat podprla generalna direktorica UNESCO Irina Bokova.
 
Septembra 2014 sta Irina Bokova in direktor Instituta Jožef Stefan (IJS) prof. dr. Jadran Lenarčič podpisala sporazum o ustanovitvi UNESCO katedre o odprtih tehnologijah za prosto dostopne izobraževalne vire in odprto učenje (UNESCO Chair on Open Technologies for Open Educational Resources and Open Learning) s sedežem na IJS v Ljubljani.
 
Glavni cilj kongresa v Ljubljani je oblikovati akcijski načrt za uporabo OER med 195 članicami UNESCO ter priporočilo o OER, ki bo del razprave 40. generalne UNESCO konference.
 
S tem prestižnim mednarodnim dogodkom želi Slovenija poudariti, da je njena vizija svobodnega in odprtega dostopa do akademskega znanja, v obliki odprtih spletnih vsebin, odprtega izobraževanja in pametnih tehnologij, pravi pristop v smeri reševanja svetovnega digitalnega razkoraka v izobraževanju in prenosu znanja.
 
 
Za podrobnejše informacije se obrnite na:
 
Gašper Hrastelj – Urad za UNESCO MIZŠ, + 386 1 478 4678, gasper.hrastelj(at)gov.si

Mag. Mitja Jermol - UNESCO katedra, + 386 41 765 034, ouslovenia(at)ijs.si