Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

SPOMIN SVETA

 

Leta 1992 je bil ustanovljen program Spomin sveta (Memory of the World), ki je namenjen prepoznavanju in ohranjanju dokumentarne, pisne in bibliografske dediščine. Iz slovenske zakladnice je na seznam leta 2007 vpisan del Supraseljskega kodeksa, ki ga hrani Narodna in univerzitetna knjižnica v Ljubljani, vpisani pa so še deli kodeksa, ki se nahajajo v Rusiji in na Poljskem. Potekajo pogovori na strokovni ravni o možnosti, da bi na seznam uvrstili tudi Brižinske spomenike, ki so najstarejši znani ohranjeni zapis v slovenščini in najstarejši latinični napis v kateremkoli slovanskem jeziku.

 

Pisna kulturna dediščina je eden najpomembnejših pomnikov zgodovine in predstavlja v resnici spomin človeštva. Zapisani teksti, sporočila, dokumenti na najbolj nazoren in avtentičen način  pričajo o dogodkih, o razvoju in posredno tudi o perspektivah zgodovine človeštva. UNESCOV projekt Memory of the world si je za cilj postavil ambiciozno nalogo:

1. z ustreznimi metodami in tehničnimi sredstvi čim bolje zaščititi  dragocene zapise, ki jih hranijo knjižnice, arhivi in muzeji in druge zbirke tovrstnega gradiva po vsem svetu,

2. omogočiti globalni dostop do njih,

3. širiti spoznanje o pomembnosti njihovega obstoja,

4. opozarjati vladajoče strukture in širšo javnost, da je treba, predvsem v sedanji digitalni dobi, ki omogoča dostop na najširši in najbolj demokratičen način, pisni kulturni dediščin v vseh njenih oblikah posvetiti posebno pozornost.