Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NESNOVNA DEDIŠČINA

 

UNESCO Konvencija o varovanju nesnovne dediščine (2003) predstavlja edinstveno globalno platformo za mednarodno sodelovanje na področju varovanja nesnovne kulturne dediščine, saj nudi temelj, s pomočjo katerega lahko zaščitimo, ohranjamo in spodbujamo poseben del svoje dediščine: običaje, plese, pesmi, pripovedke, znanja, spretnosti ipd. V desetih letih je Konvencijo ratificiralo kar 153 držav, kar se doslej ni zgodilo pri nobeni izmed sedmih UNESCO konvencij s področja kulture.

 

Slovenija je Konvencijo ratificirala leta 2008, ko je začel delovati tudi Register nesnovne kulturne dediščine Slovenije. Kot prva enota nesnovne dediščine je bil leta 2008 v register vpisan Škofjeloški pasijon, ki je bil leta 2016 kot prva slovenska enota vpisan na UNESCO Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva.

 

Naloge in obveznosti Koordinatorja varstva nesnovne kulturne dediščine je v letu 2011 po sklepu Ministrstva za kulturo RS prevzel Slovenski etnografski muzej.

 

http://www.nesnovnadediscina.si/

 

https://www.etno-muzej.si/files/prirocnik_o_nesnovni_kulturni_dediscini.pdf


Do konca novembra 2018 je Republika Slovenija na UNESCO Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva vpisala 4 elemente nesnovne kulturne dediščine.

 

Klekljanje čipk v Sloveniji / Bobbin lacemaking in Slovenia

29/11/2018

Umetnost suhozidne gradnje, znanje in tehnike / Art of dry stone walling, knowledge and techniques

28/11/2018

Obhodi kurentov / Door-to-door rounds of Kurenti

07/12/2017

Škofjeloški pasijon / Škofja Loka passion play

01/12/2016