Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NACIONALNI ODBOR IOC

 

 

Poslanstvo Medvladne oceanografske komisija (IOC) pri UNESCO je spodbujanje mednarodnega sodelovanja in pospeševanje raziskav morja, razvoj oceanografskih služb in opazovalnih sistemov, koordinacija izobraževalnih programov ter pomoč manj razvitim. To je prepoznala tudi Slovenija kot pomembno dejstvo, saj je že kmalu po tem (1994), ko je postala članica IOC, ustanovila Nacionalni odbor IOC pri SNKU. Člani NO IOC so predstavniki vladnih in nevladnih inštitucij, ki so kakorkoli povezane z morjem, sedež in predsedstvo NO IOC pa sta na Nacionalnem inštitutu za biologijo, oddelku Morske biološke postaje v Piranu (http://www.nib.si/mbp/sl/ioc-unesco). Program NO IOC je usklajen s strateškimi cilji IOC programa, ki so v zdajšnjem srednjeročnem obdobju (2014-2021) osredotočeni na: i) ohranjanje zdravja oceanov in ekosistemskih uslug; ii) razvoj sistemov zgodnjega opozarjanja in pripravljenosti na naravne nesreče; iii) blažitev vplivov in prilagajanje na klimatske spremembe ter iv) krepitev znanja o oceanih v luči zagotavljanja zdravja ekosistemov.

 

Konkretni rezultati programa NO IOC so vzpostavitev oceanografskega opazovalnega sistema (Oceanografska boja Vida, HF radar za opazovanje površinski tokov in valov, podvodna kamera v zaščitenem morskem območju) ob slovenski obali za pripravljenost na naravne nesreče in za prilagajanje na klimatske spremembe ter ohranjanje zdravja morskih ekosistemov, ki temelji na raziskavah biodiverzitete, mednarodnem sodelovanju, spremljanju razmer in rednem poročanju o stanju morskega okolja. Nedvomno pa je osrednja aktivnost programa NO IOC širjenje znanja o morju v javnosti in promocijske dejavnosti, kamor sodijo prireditve ob Svetovnem dnevu oceanov (8. junij), poljudni prispevki v medijih in občasne publikacije ter podpora prioritetam SNKU na področju kulturne in naravne dediščine in okolja, izobraževanja in etike v znanosti.

 

Predsednica odbora:

izr. prof. dr. Patricija Mozetič, patricija.mozetic@mbss.org