Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NACIONALNI ODBOR IGGP

 

Pod okriljem UNESCO in hkrati tudi Mednarodne zveze geoloških znanosti IUGS, deluje Mednarodni program geoznanstvenega sodelovanja (International Geoloscience Programme, IGCP). Začetki delovanja segajo v leto 1972, Slovenski geoznanstveniki pa so se pridružili leta 1978. V tem času so sodelovali in sooblikovali številne projekte in dosegali vidne rezultate. Leta 2004 je UNESCO sprejel v svoj program tudi Globalno mrežo geoparkov (GGN) ter jo 2015. združil z IGCP v skupni Program za geoznanost in geoparke, IGGP. Programa delujeta vzporedno in samostojno, vendar v tesnem sodelovanju, saj so prav geoznanstvena dognanja osnova za ustanavljanje geoparkov.

 

Poglavitni namen geoznanosti je izboljšati nacionalno blaginjo in s tem kvaliteto življenja ljudi. Od ustanovitve dalje so bili raziskovalni programi IGCP usmerjeni v doseganje homogenega globalnega napredka geoznanosti. Vede o Zemlji povečujejo razumevanje dinamičnega ritma našega planeta tudi v široki javnosti in nudijo ključna odgovore za ohranjanje našega okolja. So osnova, na kateri moramo graditi vzdržen razvoj družbe. Osnovni moto združenja IGCP »Geoznanost v službi družbe«. Edinstvena komponenta tega programa je sodelovanje, ki ne priznava političnih in ekonomskih meja, preči naravne prepreke ter razlike v kulturi, starosti in izobrazbeni osnovi.

 

Cilji IGCP so proučevanje sedanjih in preteklih geoloških pojavov in z njimi povezanih dogodkov. Na tej osnovi so odkriti vzroki za klimatske spremembe, zagotavljajo se viri pitne vode, zalog mineralnih surovin, sledi in opozarja na območja in izvor antropogenega onesnaženja ter geološko pogojene nevarnosti, načrtujejo se posegi v prostor in zagotavlja ohranjanje naravne dediščine.

 

Vzporeden projekt IGGP so UNESCO Globalni Geoparki. To so območja, ki povezujejo varstvo in ohranjanje predelov geološke in druge naravne ter kulturne dediščine s strategijo trajnostnega regionalnega ekonomskega razvoja, predvsem pa širijo zavest vsakega posameznika o njegovi vlogi in odgovornosti do te dediščine. Pri nas sta ustanovljena dva geoparka, UNESCO Globalni geopark  Idrija in čezmejni UNESCO Globalni Geopark Karavanke-Karawanken. Oba sta bila sprejeta v mrežo Evropskih in Globalnih geoparkov leta 2013. Z delovanjem geoparkov na najbolj neposreden način izobražujemo javnost in širimo zavedanje o naši odgovornosti do naravne in kulturne dediščine. Promoviramo trajnostni razvoj, katerega vse pomembnejši člen postaja geoturizem.

 

Predsednica odbora:

dr. Mirka Trajanova, mirka.trajanova(at)geo-zs.si

 

Spletne povezave:

IGCP: www.unesco.org/new/en/natural-sciences/environment/earth-sciences/international-geoscience-programme/

UNESCO Globalni Geoparki: www.unesco.org/new/en/natural-sciences/environment/earth-sciences/unesco-global-geoparks/

UNESCO Globalni Geopark Idrija: www.geopark-idrija.si

UNESCO Globalni Geopark Karavanke/Karawanken: www.geopark-karawanken.at/slo/vstopna-stran.html