Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

EURYDICE SLOVENIJA

 

Eurydice je evropsko informacijsko omrežje na področju izobraževanja.

 

Ustanovljeno je bilo leta 1980 z dvojnim ciljem; spodbujati izmenjavo informacij in izkušenj med oblikovalci politike in seznanjati z njimi vse tiste, ki delajo na področju izobraževanja v Evropi.

 

Poslanstvo omrežja je:
•    zagotavljati zanesljive in relevantne podatke s področja izobraževanja,
•    analizirati različne vidike izobraževalnih sistemov,
•    prispevati k evropskemu razumevanju izobraževanja in
•    podpirati z dokazi podprto politično odločanje na nacionalni in evropski ravni.

Izdelki omrežja so:
•    Primerljivi in redno osveženi opisi nacionalnih sistemov izobraževanja,
•    Primerjalne študije (Tematske študije – Thematic Reports),
•    Publikacije z indikatorji in statistiko (Pomembni podatki – Key Data),
•    Publikacije s podatki o strukturi in glavnih značilnostih izobraževalnih sistemov (Podatki in številke – Facts and Figures).
 

Eurydice je edinstveno omrežje te vrste in svojstveno evropsko informacijsko orodje, ki se ukvarja izključno z izobraževanjem. Ima dve prednosti: prva je zanesljivost njegovih virov informacij, druga pa je način predstavitve teh informacij v obliki primerjav, poudarjanja raznolikosti, izpostavljanja skupnih točk, kjer obstajajo in prikazovanja široke panorame izobraževalnih sistemov v Evropi.

 

Zgodovina omrežja Eurydice je opisana v publikaciji Twenty years promoting better understanding of education systems (pdf).

 

Eurydice deluje na dveh ravneh: na ravni nacionalnih enot, ki so jih ustanovila ministrstva za šolstvo držav članic, in Evropske enote, ki jo je ustanovila Evropska komisija za to, da koordinira omrežje in usklajuje njegove aktivnosti. Takšna metoda delovanja omogoča, da je v vsakem trenutku zainteresiranim dostopen celoten sklad strokovnega znanja.

 

Eurydice Slovenija objavlja vse izdelke omrežja na spletni strani www.eurydice.si. Tam so redno objavljene tudi novice s področja vzgoje in izobraževanja, informacije o reformah v tujini ter povezava na zbirko zakonodaje s področja izobraževanja. Če želite informacije prejemati v svoj e-poštni predal, se lahko naročite na Novice Eurydice.

 

Nacionalna enota Eurydice Slovenija pripravlja in izdaja zgibanke in publikacijo o sistemu vzgoje in izobraževanja v Republiki Sloveniji.

Ogledate si lahko tudi video o slovenskem izobraževalnem sistemu, ki je nastal v produkciji slovenske nacionalne enote.

 

V letu 2018 je omrežje Eurydice izdalo 14 novih publikacij, ki prinašajo sveže informacije o izobraževalnih sistemih v Evropi.

 

Oktobra leta 2018 je Eurydice Slovenija (MIZŠ) v sodelovanju z Zavodom RS za šolstvo in CMEPIUS organizirala nacionalno konferenco Učeča se profesionalna skupnost - UPS.

 

 

 

Stran je bila posodobljena 14. avgusta 2019.