Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

BILATERALA

 
 

Bilateralno znanstveno sodelovanje primarno poteka na podlagi sporazumov in programov o bilateralnem znanstvenem in tehnološkem sodelovanju, ki opredeljujejo vrsto in načine sodelovanja med državama. Najbolj pogost mehanizem bilateralnega sodelovanja je izvedba skupnih javnih razpisov za sofinanciranje znanstvenoraziskovalnega sodelovanja, v okviru katerih se zagotavljajo sredstva za podporo mobilnosti slovenskih raziskovalk in raziskovalcev ter gostovanj vrhunskih tujih raziskovalcev v Sloveniji. Na takšen način se trenutno aktivno izvaja bilateralno sodelovanje z 17 državami po vsem svetu.  

 

Bilateralno znanstveno sodelovanje, v okviru katerega sodelujoči državi podpirata tudi raziskovalne bilateralne projekte (sofinanciranje raziskovalnega dela) trenutno poteka s Komisariatom za alternativne energije in atomsko energijo (CEA) Francoske republike in Državo Izrael. V prihodnje na MIZŠ načrtujemo podporo tovrstnemu bilateralnemu sodelovanju tudi z nekaterimi drugimi državami.

 

Na področju športa bilateralno sodelovanje poteka na podlagi memorandumov o sodelovanju. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na področju izobraževanja bilateralno sodelovanje poteka na podlagi t.i. krovnih sporazumov za med vladama sodelujočih držav, ki navadno pooleg izobraževanja obsegajo še področji znanosti in kluture.