Skoči na vsebino

NOČ RAZISKOVALCEV

 

V okviru I. stebra  »odlična znanost« programa za raziskave in inovacije Obzorje 2020 Evropska komisija vsake dve leti objavi javni razpis MSCA NIGHT, ki je namenjen sofinanciranju koordinacije in izvedbe Evropske noči raziskovalcev.


Na zadnjem razpisu so bili uspešni kar trije projekti, ki so jih prijavile slovenske organizacije:
1. Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani,
2. konzorcij partnerjev Ustanova Hiša eksperimentov, Institut »Jožef Stefan«, Kemijski inštitut in Tehniški muzej Slovenije in
3. konzorcij partnerjev Univerza v Mariboru, Univerza na Primorskem, Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer.


Noč raziskovalcev je vseevropska prireditev, ki poteka vsako leto zadnji petek v septembru vse od leta 2005, vanjo pa je vsako leto vključenih približno 30 držav in več kot 300 mest. Leta 2017 je na teh znanstvenih dogodkih sodelovalo približno 1,1 milijona državljanov in več kot 21.000 raziskovalcev.


Osrednji namen dogodka je popularizirati poklic raziskovalca, znanstvenika in ga približati širši javnosti, zlasti mladim. Projekt skozi vrsto aktivnosti ozavešča o družbeno pomembni vlogi raziskovalcev, znanosti in vplivu le-te na vsa področja človekovega delovanja. Dogodek je tako zanimiv za vse, ki jih zanima, »kako deluje« in »kaj znanost pomeni za naša življenja«. Dogodek je izjemna priložnost zlasti za mlade, saj jim pomaga spoznati različne vidike atraktivnega poklica raziskovalca ter hkrati ponuja vrsto kariernih možnosti. Skozi eksperimente, predstavitve, gledališke igre, delavnice za odrasle in otroke, vodene izlete v laboratorijih, kvize o znanosti in podobno, imajo obiskovalci priložnost na interaktivni način navezati stik z raziskovalci in spoznati njihov prispevek k družbi.


Noč raziskovalcev bo potekala v petek, 28. septembra 2018 oziroma 27. septembra 2019 v več kot 340 mestih v različnih državah.  


V Sloveniji bodo različne organizacije izvedle številne dogodke v okviru treh projektov:

 

Humanistika, to si ti!,

Noč ima svojo moč in 

SAWE »Varni z znanostjo«.