Skoči na vsebino

HERA 1 NOVICE

 

 

 

10. 01. 2010

 

HERA - Humanities in the European Research Area

 

 

Trajanje

zaključen

 

Spletna stran

http://www.heranet.info

 

Tematika

Humanistika

 

Vsebina projekta

V okviru evropske iniciative HERA (Humanities in European Research Area – www.heranet.info) so bili objavljeni rezultati skupnega mednarodnega razpisa, ki je namenjen financiranju znanstveno-raziskovalnih projektov s področja humanistike. Razpis HERA

  • Kulturna dinamika: dediščina in identiteta (Cultural Dynamics: Inheritance and Identity),
  • Humanistika kot vir kreativnosti in inovacij (Humanities as a Source of Creativity and Innovation).

Pri prijavi na skupni mednarodni razpis so poleg slovenskih raziskovalk in raziskovalcev sodelovali še raziskovalci in raziskovalke iz Avstrije, Danske, Estonije, Finske, Hrvaške, Islandije, Irske, Luksemburga, Nizozemske, Norveške, Švedske in Velike Britanije.

MVZT za namen financiranja skupnih raziskovalnih projektov prispeva 93.000 EUR. Skozi sprejete projekte pa so slovenski raziskovalci uspeli pridobiti 201.162 EUR.

Slovenski raziskovalci in raziskovalke so od skupno 234 predlogov projektov sodelovali kot koordinator ali kot partner pri 62 predlogih. V drugi krog se je od vseh projektnih predlogov uvrstilo 57, od tega je so bili slovenski raziskovalci vključeni pri 11 predlogih. V mesecu decembru pa so bili objavljeni tudi rezultati skupnega razpisa, kjer je HERA konzorcij potrdil financiranje 19 predlogov projektov.

Slovenski raziskovalci bodo sodelovali kot partnerji pri izvajanju dveh raziskovalnih projektov:

  1. Popular music heritage, cultural memory, and cultural identity: Localised popular music histories and their significance for music audiences industries in Europe (POPID) – Fakulteta za družbene vede (vodja slovenskega dela dr. Peter Stanković);
  2. Developing a Network-Based Creative Community; Electronic Lieterature as a Model of Creativity and Innovation in Practice (ELMCIP) – Akademija za likovno umetnost (vodja slovenskega dela dr. Janez Strehovec)

Kontaktna oseba

dr. Davor Kozmus
davor.kozmus(at)gov.si

tel. 01 478 4693

 

Zunanja ekspertinja

dr. Jerca Vodušek Starič

Univerza v Mariboru

jerca.v(at)siol.net