Skoči na vsebino

BIOEKONOMIJA V PODONAVSKI REGIJI – USPEŠEN ZAČETEK PROJEKTA EU

                                                                                       

 

Uvodna konferenca v okviru projekta Interreg Podonavje DanuBioValNetv Pragi se je udeležilo 97 predstavnikov iz 67 organizacij in 12 držav. Deležniki iz podjetniških grozdov in podjetij, visokošolskih zavodov ter oblikovalci politik so bili informirani o vseh vidikih vzpostavitve biozasnovane industrije v Podonavski regiji in kaj je potrebno, da se načrti uresničijo. Številni govori in predavanja so pokrivala vprašanja, ki segajo od gojenja in uporabe zdravilnih rastlin do razvoja tržnih izdelkov na področju gradnje in vzpostavitev bioenergetskih vasi v Romuniji.

V svojem pozdravnem govoru je podpredsednik češkega vladnega Odbora za razvoj in raziskave, Arnost Marks, med prvimi poudaril pomembnost, ki jo morajo države v Podonavski regiji dati za vzpostavitev biozasnovane industrije kot bodočega dela gospodarstva. Namestnik ministra za gospodarstvo in informacijske tehnologije v češkem ministrstvu za kmetijstvo, Zdeněk Adamec, je med drugim poudaril pomen podnebju prijaznih ekonomskih praks. Hkrati je govoril o suši iz  leta 2015 na Češkem, kjer je pomanjkanje vode privedlo do velike izgube pridelka in skorajšen propad nekaterih podjetij. Prav tako je dejal, da upa, da se bo lahko to v prihodnje preprečilo. Dr. Ralf Kindervater je v svojem predavanju spregovoril o možnostih, ki jih lahko ponudi prehod na biogospodarstvo v Podonavju.

»Danes smo priča zgodovinskemu začetku prihodnje mreže bioindustrije v Podonavju,« je dejal Kindervater.

Programi financiranja in primeri dobre prakse za izdelke bioindustrije

Nekaj predstavitev je ponudilo konkretne informacije o možnostih financiranja podjetij in izobraževalnih ustanov za razvoj bioindustrije (BBI, programa Interreg Podonavje ali posebnih programi za financiranje organizacije grozdov). Rainer Fischer, vodja razvoja plastičnih sistemov za fiksiranje pri podjetju fischerwerke GmbH & Co. KG, je predstavil linijo izdelkov Greenline, ki je ena izmed prvih uspešno lansiranih linij bioizdelkov na tržišču. Pojasnil je, da se ideja o uporabi bioloških surovin namesto fosilnih virov že prepleta v odločitvah podjetja. Podjetje fischerwerke GmbH & Co. KG, z visokim poudarkom na trajnostni, je že umestilo na trg niz biozasnovanih izdelkov, vključno z delno biološkimi čepi in v celoti inovativno malto na biološki zasnovi. Daniel Pohludka iz češkega podjetja NAFIGATE Corp. je predstavil celo vrsto biozasnovanih polimerov iz skupine polihidroksilnih alkanoatov, ki jih že uporabljajo številna podjetja. Prof. Vladimir Sedlarik iz češke Univerze Tomas Bata je izrazil rahlo kritičen pogled na biopolimere in poudaril, da njihova uporaba ne predstavlja takojšnjo prednost, še posebej, če vzamemo v obzir višjo ceno materialov. Občinstvo je bilo še posebej zainteresirano za predavanje prof. dr. Rainerja Luicka (Univerza v Rottenburgu za uporabne znanosti). Luick je spregovoril o pomenu zdravilnih rastlin v fitofarmaciji in kozmetiki za podjetja širom podonavske regije, vključno, na primer, z velikim številom farmacevtskih podjetij v Baden-Württembergu, ki imajo dolgoletno tradicijo uporabe zdravilnih rastlin, kot tudi vzhodnoevropskih državah, ki so tradicionalne dobaviteljice surovin fitofarmacevtske in kozmetične industrije. Udeležence so z zanimanjem spremljali predstavitev razvoja te verige vrednosti, ki se osredotoča na uporabo trajnostnih in z naravo združljivih metod žetve. Luick je poudaril, da bo pomembno vlogo v tem procesu igrala tudi  pravična razdelitev dobička. Trenutno najrevnejšim med revnimi obdeluje ali nabirajo zdravilne rastline. Luick je zato poudaril, da je zagotavljanje življenjskih standardov še en pomemben cilj na poti do biozasnovane ekonomije v Podonavju.

V naslednjih dveh letih je cilj projekta DanuBioValNet ustvariti nove mreže vrednosti v številnih industrijskih sektorjih. Regionalne in nacionalne organizacije grozdov bodo glavna gonilna sila pri spremembi v smeri biozasnovane industrije. Zaradi tega je vzporedno z uvodno konferenco potekal borznoposredniški dogodek za podjetniške grozde. Ob koncu dogodka je 22 podjetniških grozdov uspešno zaključilo mreženje in vzpostavilo prve stike.

Na spodnji povezavi je na voljo kratek video utrinek s konference:
https://www.youtube.com/watch?v=cdPQHbbe_3M&feature=youtu.be