Skoči na vsebino

JPI CLIMATE

 

JPI CLIMATE - povezovanje znanja o podnebnih spremembah


Spletna stran:

http://www.jpi-climate.eu/home

 

Vsebina:


Evropa si prizadeva, da postane najbolj konkurenčno in dinamično, na znanju temelječe gospodarstvo na svetu, prizadeva si za trajnostni gospodarski razvoj, večjo socialno kohezijo ter več delovnih mest. Podnebne spremembe spreminja pogoje, pod katerimi so te ambicije uresničljive.

JPI Climate predstavlja sodelovanje med 14 evropskimi državami, da bi skupaj uskladile svoje podnebne raziskave in uskladile financiranje transnacionalnih raziskovalnih razpisov. Čezmejno usklajevanje raziskovalne baze želi premagati razdrobljenost raziskav, z namenom boljše uporabe sredstev namenjenih R&I in olajšati čezmejno sodelovanje med vrhunskimi znanstveniki. JPI PClimate povezuje znanstvene discipline, omogoča čezmejne raziskave in povečuje interakcije med znanostjo in prakso.

 

 

Skupni ukrepi:

Leta 2013 je Slovenija sodelovala v razpisu v naslovom Societal Transformation in the Face of Climate Change v okviru JPI Climate, vendar po končanem izbornem postopku ni bil izbran noben projekt, v katerem so sodelovali slovenski predstavniki. Več o razpisu si lahko preberete tukaj.

 

Leta 2015 je JPI Climate skupaj z Belmont Forum objavil razpis na temo Climate Predictability and Inter-regional Linkages, v katerem Slovenija ni sodelovala.

 

V letu 2016 je večina partnerjev prijavila svoje sodelovanje v okviru instrumenta ERA-NET Cofund, z nazivom "European Research Area for Climate Change" (ERA4CS), h kateremu bo EK prispevala 25 M€. Slovenija v konzorciju ERA4CS ne sodeluje. Več si lahko preberete tukaj.

 

  

Slovenski predstavnik Upravnega odbora in kontaktna oseba za JPI CLIMATE:


Petra Žagar
petra.zagar(a)gov.si

tel.: 01 478 47 01